hacklink
buy instagram followers
19. sep
Elever: Utdanning ldri mer avgjørende for våre liv enn nå. Foto: Frank May, NTB scanpix
 
Hedmark - et kunnskapssamfunn
Rådmannen i Hamar Bjørn Gudbjørgsrud har i Hamar Arbeiderblad 1. mars et viktig innlegg om framtida for Hedmark.

0
Publisert: 05.mar.2016 04:00
Oppdatert: 05.mar.2016 03:59

Meninger

Han viser tydelig hvor nødvendig det er at vi satser massivt på utdanning og kompetanse. Det er avgjørende for framtida til alle som bor i dette fylket at vi tar konsekvensen av at Hedmark er et kunnskapssamfunn. Utdanning er første leddet i kunnskapssamfunnets økonomi fordi utdanningssystemet utvikler kunnskapen vi senere skal leve av.

Utdanning har aldri vært mer avgjørende for hvordan våre liv bli enn i dag. Kunnskapen vi får med oss fra utdanningssystemet gir grunnlaget for vår yrkesdeltagelse, vår psykiske og fysiske helse har en klar sammenheng med vårt utdanningsnivå og utdanning beskytter mot kriminalitet og rus.

Ikke minst vil de flyktninger og asylsøkere som nå kommer til Hedmark, ha langt større sannsynlighet for å kunne bli en ressurs i vårt samfunn om vi gir dem en god utdannelse. Vi har et lavt utdanningsnivå i befolkningen, og skoleresultatene for Hedmark kunne med fordel vært langt bedre enn de er i dag. Men å forbedre og fordele utdanningskapital i befolkningen er langt mer komplekst enn for eksempel å forbedre og fordele økonomisk kapital.

Det finnes ingen enkle løsninger. Det holder ikke å bygge noen nye skoler, ha evigvarende diskusjoner om skolestruktur, få vann i noen bassenger eller få mindre klasser. Dette blir som å male et råteskadet hus. Fasaden blir flottere, men huset blir ikke bedre å bo i. Når rådmannen i Hamar skriver at det trengs en massiv satsing på utdanning krever det ut fra forskning at alle kontinuerlig må bidra til dette. Skolens betydning og verdi må løftes fram i måten vi snakker om utdanning, lærere må gis og vise at de fortjener autoritet og respekt, foreldre må prioritere barnas skolegang, kommuner og skoleledere må ha fokus på elevenes læringsresultater for å forbedre undervisningen og lærere må få muligheter til å forbedre sin kompetanse sammen.

Alle barn og unge lærer med rett hjelp og støtte. Det er vårt ansvar å gi denne støtten. Gjennom Fylkesmannen i Hedmark er det tatt et initiativ kalt «Kultur for læring». Her håper vi at alle kommuner og fylkeskommunen vil delta for å forbedre utdanningskvaliteten i fylket. Tanken er at vi sammen skal bli bedre og at vi skal lære av hverandre. Vi har gode enkeltskoler, enkelte kommuner og en fylkeskommune som viser god kvalitet og framgang.

Innlandsutvalget har også foreslått at det bør etableres et nasjonal senter for innovasjon i utdanningssystemet ved Høgskolen i Hedmark. Det kan bli et kraftsentrum for utdanning. Hvis vi står sammen og er innstilt på et langsiktig og systematisk arbeid, så vil flere barn og unge få realisert sitt potensial for læring. På denne måten kan vi være langt bedre rustet på å møte framtidens utfordringer, både som samfunn og som enkeltindivider.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke