Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
Hedmark Ap og rovviltpolitikken
Det var kommet inn tre forslag til årsmøtet i Hedmark Arbeiderparti: Ett fra partiets eget miljøutvalg, ett fra Våler og ett fra Trysil.

Publisert: 17.mar.2016 04:00
Oppdatert: 17.mar.2016 09:55

Til alle forslagene hadde styret følgende innstilling som i hovedsak var en gjentagelse av Miljøutvalgets forslag:

«Rovviltbelastningen må reduseres. Intensjonen i Stortingets rovviltforlik må følges opp av myndigheten med forvaltningsansvar.

- Effektive tiltak i rovdyrpolitikken må snarest diskuteres i Stortinget

- Det må bli lettere å felle skadedyr også i forebyggende øyemed

- Grenseulven må telle med i bestandsvurderingen

- Ved oppfyllelse av bestandsmål må også felling i ulvesonen tillates

- Mennesker som berøres må sikres økonomisk kompensasjon

- Særlig rovdyrutsatte kommune må sikres statlig økonomisk kompensasjon.»

I forhold til forslaget fra Trysil var dette et «god dag, mann, økseskaft». Trysil- forslaget avviste i utgangspunktet selve grunnlaget for rovviltforliket og krevde at politikken skulle over i et nytt spor, basert på en ny rovviltmelding hvor en korrekt tolkning av Bern-konvensjonen ble lagt til grunn. Det ble krevd at tradisjonell utmarksnæring skulle kunne utvikles ut fra egne forutsetninger i alle deler av landet og at ordningen med en ulvesone måtte avvikles. Dette er en udiskutabel forutsetning for å reetablere vanlig bruk av utmarka i områdene øst for Glomma.

Under debatten fremmet Trysil-delegasjonen det som ble kalt tilleggsforslag til sitt eget enstemmige årsmøtevedtak. Men det viste seg snart at det ikke var spørsmål om tillegg, men om et endringsforslag med helt nytt innhold. Det opprinnelige forslaget ble ikke trukket, det ble bare «glemt» og ikke votert over. I stedet for å ta konsekvensen av at selve grunnlaget for rovviltforliket svikter, unnlot en å ta stilling til problemet. I stedet for å kreve ny politikk, valgte en å flikke på et vrak.

Dette var bakgrunnen for at fylkespartiets styre ba om utsettelse til søndag. Nå var det blitt mulig å ta stilling til forslaget fra Trysil uten å kommentere det som opprinnelig var hovedsaken: At linjevalget i 1997 bygde på en feilaktig påstand om at Norge var forpliktet til å bygge opp egne levedyktige bestander.

Den nye innstillingen gikk ut på å avvise tilleggsforslagene fra Trysil og Rendalen vedrørende ulvesonen, men støtte forslagene om å se på Bernkonvensjonen (hva nå det innebærer) og å kreve ny rovviltmelding.

Ved voteringen ble forslagene fra Rendalen og Trysil vedrørende ulvesonen avvist. Deretter ble de øvrige forslagene, inklusive forslaget fra Miljøutvalget, vedtatt enstemmig.

Så gjenstår det nå å vente på hvordan «myndigheten med forvaltningsansvar» velger å tolke «intensjonen i Stortingets rovviltforlik».

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke