17. sep
 
Hedmark Bondelags ulvetulletall
Hedmark Bondelag ved leder Erling Aas-Eng kritiserer Naturvernforbundet og WWF for å fare med tull med tall om ulv i HA 9. januar. Samtidig presentere Bondelaget egne, udokumenterte tall der de «nøkternt anslår» at det er mye mer ulv enn det Rovdata hittil har registrert. Det er useriøst.

Publisert: 16.jan.2018 15:57
Oppdatert: 16.jan.2018 16:11

Vi har vist til www.rovdata.no sine offisielle bestandstall, publisert 1. juni 2017. Det var 54–56 helnorske ulver vinteren 2016-2017, en nedgang på 17 prosent. Vi viser til antall helnorske ulver fordi det er helnorske ulver som skytes på norske lisenskvotene. Det er ikke lisensjakt på grenseflokkene.

Vi er kjent med at det sist vinter også var registrert 51–56 ulver i sju grenseflokker, men de skal ikke skytes. Da er det er riktigst å relatere kvoten på 42 ulver til helnorske dyr, fordi norske lover, vedtak og forpliktelser utøves og gjennomføres på norsk territorium.

Oppdaterte ulvetall per dato viser heldigvis noen flere ynglinger i 2017. Samtidig kan alfadyr både i Østmarka og Hobøl være borte, det minimaliserer sjansen for yngling der i år. Samtidig minner vi om:

1. Antall ynglinger varierer, fra sju helnorske kull i 2015, fire i 2016 og noen flere igjen i 2017.

2. De to største ulvefamiliene er utryddet, små familier gjenstår.

3. Færre valper i kullene skyldes mye innavl i en svært liten bestand. Det gir lavere tilvekst.

4. Av foreløpig registrert 56–57 helnorske ulver, 97–98 inkludert grenseflokken, er allerede 21 dyr skutt. Flere hadde særlig verdifulle gener.

Bondelaget kritisere vår bruk av tall, men er svært lemfeldig med egne tallkunster. Deres tabell er basert på foreløpig status, og de konkluderer med en betydelig bestandsvekst fra 2016 til 2017. Det er feil å bruke foreløpige tall på denne måten siden f.eks. en feilkilde som varierende sporingsforhold fra sesong til sesong kan gi store utslag.

Gjennom å generalisere på usikkert grunnlag konkluderer Bondelaget med at de «endelige tallene ligger 50–100 prosent høyere». Bondelaget mister troverdigheten når de benytter foreløpige tall for å lage egne bestandstall, for de konkluderer friskt med at «Legger vi dette til grunn vil et nøkternt anslag kunne gi 130–150 ulv». Å beskylde oss for tull med tall når de selv dikter opp egne, udokumenterte bestandstall, nærmest definert som fasit, er useriøst.

Det er greit nok at vi er uenige om rovdyrpolitikken, men la oss i det minste forholde oss til offisielle tall. 21 ulver er allerede skutt og de vil i alle fall ikke være her ved beitestart, selv om Bondelaget har inkludert dem i sin «fasit». Vi ber Bondelaget om å stanse sin misvisende bruk av egenproduserte ulvetall om minst 130–150 ulver i Norge. Det er feil, udokumentert, useriøst og ikke minst konfliktdrivende.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke