Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
20. sep
Elever: Hedmark er ett av få fylker der elever ikke har fritt skolevalg.
Foto: Berit Roald, NTB Scanpix
 
Hedmark, frihetsavviket
Hedmark er ett av få fylker hvor elever ikke har fritt skolevalg.

Publisert: 12.jan.2016 04:00
Oppdatert: 12.jan.2016 10:25

Kun med unntak av fjellregionen, hvor elevene har rett til å søke seg til skoler i Sør-Trøndelag. Det gjør at det er nærskoleprinsippet som gjelder, at elever må velge den nærmeste skolen med tilbudet de ønsker når de skal starte på videregående skole. Dessverre betyr dette også at det er byråkrater som får bestemme hvor elevene skal gå på skole.

Den store forskjellen i norsk politikk er mellom politikere som ønsker å gi mer valgfrihet, og de som ønsker å ha mer kontroll over folks hverdag. Vi trenger likevel ikke en lang diskusjon om ideologi for å finne ut hvorfor nærskoleprinsippet er et dårlig system.

Først av alt så ødelegger det mange elevers studiedrømmer, fordi enkelte studier krever valgfag som ikke finnes på alle skoler. Fremtidsplaner og drømmer blir i verste fall knust av arbeiderpartiets system. Med dagens skolesystem kan man velge hva man vil, så lenge pengeboken strekker til. Det sies at uansett hva man velger, lukker man ingen dører, men det er ikke alle som har muligheten til å ta opp fag etter videregående. Ikke bare er dette svært kostbart, men det er også en mer krevende måte å lære på.

Elever føler seg urettferdig behandlet, og mange havner på et utdanningsprogram de egentlig ikke passer inn i. Dette gjør at mange velger å droppe ut, og altfor mange av disse kommer seg heller ikke på skolebenken igjen. Dropouts koster samfunnet masse penger, og man kan undres over hvorfor ikke politikere i Hedmark, fylket med dårligst skoleresultater tar dette mer alvorlig.

Fritt skolevalg gir elever nye muligheter. For å bruke Trysil videregående skole som eksempel, med et bredt tilbud innen turisme og idrett burde det være mulig å lage et tilbud som frister elever fra hele fylket og muligens andre steder i landet. Elevtallene i Hedmark vil med årene synke, og det bør vi ikke sitte stille og se på. Vi bør legge om skolestrukturen, slik at vi kan lokke til oss elever fra andre fylker. De mulighetene har man ikke med arbeiderpartiets system.

Et annet viktig prinsipp, er at mange elever opplever mobbing på ungdomsskolen og ønsker derfor å fortsette skolegangen et annet sted. Arbeiderpartiets modell gjør at disse elevene blir tvunget inn i nærskolen og må derfor fortsette på samme skole med de samme elevene og derfor de samme utfordringene. Arbeiderpartiet mener selv at de er sosiale, men for meg ligner dette en totalt usosial politikk, særlig for de svakeste.

Fritt skolevalg handler om tillit til elever, og å ha tro på at elever selv vet best hva de vil gjøre med sitt liv. Ironisk nok, er AUF for 16-årig stemmerett, men mot fritt skolevalg. Det betyr altså at de mener at 16-åringer bør få stemme, men ikke få velge skole selv. Hvor du bestemmer deg for å gå på skole, og hvilket utdanningsprogram du velger, er faktisk et av de viktigste valgene i livet. Og de viktigste valgene i livet, de bør man få ta selv.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke