hacklink
buy instagram followers
19. sep
 
Hedmark har flere fortrinn
Bio-økonomi.

Publisert: 04.sep.2015 04:00
Oppdatert: 04.sep.2015 09:30

Bioøkonomi og «det grønne skiftet» er sentrale begreper, ikke minst i ei tid med fallende oljepriser. For Hedmark ligger det gitt våre fortrinn store muligheter gjennom satsing på fornybar energi, økt matproduksjon og –foredling, bioteknologi, flere produkter ut av tømmerstokken og miljøvennlige løsninger generelt.

Som landets største skogfylke er det avgjørende at vi tilstreber høyere videreforedling av tømmerstokken, noe som kan øke verdiskapingen med anslagsvis 10 ganger i forhold til ved ren råvareeksport. Så må vi generelt bli flinkere til å velge treprodukter, da skogbruket har suverene klimafordeler.

Hedmark har rundt 10 prosent av landets dyrkede arealer, foruten store dyrkbare områder. Sammenholdt med en selvforsyningsgrad på kun 37 prosent er det uhyre viktig at Hedmark øker sin matproduksjon. Men da må det gis økonomiske rammebetingelser som muliggjør en slik opptrapping, herunder en rovviltpolitikk som sikrer beiteressursene i utmarka. Videre må jordvern gis topp prioritet.

Les også: Hele verdikjeden for skog i Stange og Hedmark

I Hamar-regionen har vi klyngenettverket Heidner, med alle sine tilsluttede selskaper innen avl. Disse virksomhetene innehar kompetanse helt på globalt elitenivå, og selger avlsmateriale og kompetanse på verdensmarkedet. Gjennom målrettet forskning og kommersialisering av forskningsresultater ligger det mange spennende muligheter innen dette fagområdet, og et bioøkonomisk senter i Hamarregionen vil være en strategisk viktig satsing.

Hedmark fylkeskommune må bidra til å kanalisere forskningsmidler fra aktuelle forskningsfond. Fylkeskommunen bidrar også til å skaffe etterspurt kompetanse innen landbruk og bioteknologi mm, både gjennom egne tilbud og i samarbeid med Høgskolen i Hedmark.

«Det grønne skiftet» handler også om gode samferdselsløsninger, mindre avfallsgenerering, energieffektive løsninger mm. Den bioøkonomiske tenkningen går rett inn i hjertet av Senterpartiets politikk. Hedmark Sp vil arbeide hardt for den bioøkonomiske satsingen til beste for Hedmarks framtid.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke