15. sep
LANDBRUK: Ingen grunn til å snakke ned landbruket i Hedmark, mener Einar Myki.FOTO: TROND LILLEBO
 
Hedmark-landbruket utvikler seg positivt
Landbrukspolitikk: Det trengs helt andre virkemidler i Hedmark enn ei avvikling av priskontroll og konsesjonslov.

0
Publisert: 12.jan.2015 06:40
Oppdatert: 12.jan.2015 07:00

Hedmark Høyres Gunnar Gundersen brukte romjula til å spre noen tanker om Bondelagets manglende evne til å se lyset for landbruket i Hedmark med blå-blå politikk. Gundersens sesam-sesam-løsning for et offensivt og innovativt landbruk i fylket er avregulering. Vekst og framtidstro skal vi få gjennom fjerning av konsesjonslov, priskontroll og boplikt. Bonden skal få frie tøyler til å omsette eiendommen til nær sagt hvem han vil til så å si hvilket formål og hvilken pris han vil.

Hedmark Bondelag er ikke fremmed for å fjerne reguleringsordninger og produksjonsrette tilskudd, der dette tjener de matpolitiske målene for norsk landbruk. Men: En vurdering av virkemidlene i eiendoms- og landbrukspolitikken må være faktabasert. Med all respekt for Gunnar Gundersen, blir det derfor kunnskapsløst å hevde at en deregulering av eiendomsomsetningen i landbruket vil føre til vekst og økt matproduksjon i Hedmark og landet forøvrig. På hvilket faktagrunnlag bygger Gundersen sine konklusjoner?

Dansk landbruk har gjort det Høyre og Fremskrittspartiet foreskriver i Norge: Slått sammen bruk til store, effektive enheter. Danskene blir ikke hindret av myndigheter som setter begrensninger på hvor stort et gårdsbruk får være, slik som i Norge. På toppen av dette opererer de i et mildere klima og atskillig flatere landskap, og har dobbelt så store avlinger som i Norge. Til tross for dette er følgende situasjonen i Danmark: Danske gårdsbruk har en usunt høy gjeldsgrad, og gårdsbruk kjøpes opp av investeringsselskaper.

I Sverige er jordbruksareal tilsvarende alt jordbruksareal i Norge lagt ned de siste 50 årene. Svenskene avviklet alle eiendomsreguleringene i 1992, bortsatt fra én. Det var forbudet mot aksjeselskap, da det syntes for drastisk. Nå sørger H-Frp-regjeringen for at AS er på full fart inn i jordbruket i Norge.

Uten konsesjonslov i Norge frykter vi et voldsomt prispress på landbruksarealer i sentrale områder, eksempelvis Hedmarken. Kapitalsterke kjøpere, som kan ha andre formål enn matproduksjon, vil kjøpe opp jorda. Vi mener jordvernet blir svekket, andelen leiejord vil øke, og næringsmiddelindustri og dagligvarebransje vil gjøre sitt inntog som jordeiere. Slik blir bonden fort utkonkurrert i sin egen næring. For bonden som fortsatt ønsker å produsere mat finnes det da bare to mulige strategier: Lånefinansiere veksten, slik man har gjort i Danmark, eller å legge ned, slik man har gjort i Sverige. Sannsynligvis vil avvikling av priskontrollen virke motsatt av regjeringens mål om rasjonalisering. Matproduksjonen i Norge vil ikke øke, Gundersens medisin vil bare gi mer gjeld og leiejord i norsk landbruk.

Det er skuffende at Gunnar Gundersen bruker mye av sitt innlegg til å snakke sitt eget fylke ned, og at han tar utgangspunkt i at Hedmark har utviklet seg svakt sammenlignet med resten av landet. Dette gjelder ikke landbruket i Hedmark. Landbruket i Hedmark utvikler seg positivt sammenliknet med resten av landet. Hedmark er et foregangsfylke innen landbruksbasert bioteknologi, og driver forskning og utvikling som med suksess eksporteres til Europa og andre verdensdeler. Vi forundres over at Gundersen ikke framsnakker og bygger opp under landbruket i Hedmark.

I motsetning til Gunnar Gundersen opplever vi at bønder og landbruksvenner i Hedmark har stor tiltro til Hedmark Bondelag. Medlemstallet økte med 80 i fjor, og endte på 5410 ved årsskiftet. Dette er det høyeste medlemstallet i nyere tid, og nesten 1000 flere enn i 2003. For å sørge for økt matproduksjon og vekst i Hedmark, trengs helt andre virkemidler enn ei avvikling av priskontroll og konsesjonslov. Når vil Hedmark Høyre og Gunnar Gundersen også se det?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke