Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
Region: Hedmarkinger til venstre og opplendinger til høyre, også i den nye regionen?
 
Hedmark–Oppland
Navnediskusjonen for kommende fylke rundt Mjøsa er i gang, forutsigbart og uunngåelig, som høyt prioritert forberedelse til framtida.

Publisert: 08.nov.2017 11:03
Oppdatert: 08.nov.2017 11:21

Historiske og språklige vurderinger bringer fram varianter som Innlandet, Opplandene, Østlandet, Eidsiva, Hedmark og Oppland, og erfaringsvis må varianten Oppland og Hedmark tas med. Noen av dem diskuteres dessuten i forskjellige språkformer.

Jeg har ikke fått tak i noen målsetning for hva navnet skal formidle ut over det et tosifret nummer kan gjøre like godt. Ut fra at framtredende politikere fortsatt fomler etter reversen, kan diskusjonen til og med være bortkastet. Betegnende nok finnes det girkasser som har reversen ned og bakover.

Vi har to fylker med gode og lettfattelige navn, Hedmark og Oppland, hvor innbyggere kaller seg hhenholdsvis hedmarkinger og opplendinger. Begrepene kan forventes å bli oppfattet i de få sammenhenger det er naturlig å bekjenne seg til disse enhetene. I langt flere sammenhenger vil det være naturlig å kalle seg ringsaksokning eller totning, romedøl eller øyvær. Det vil også være greit å fortelle at en bor i Innlandet, og å kalle seg innlending, eller at en er østlending fra Østlandet.

Men hva skal en kalle seg hvis en blir boende i Eidsiva eller på Opplandene? Da vil det være greiere hvis en blir boende i Hedmark og Oppland/Oppland og Hedmark. Dette gir massivt grunnlag for at de respektive borgere fortsetter å kalle seg hedmarkinger og opplendinger. Utsagn om at det går greit med navnene Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane har begrenset tyngde, og det er kjent at innbyggerne kaller seg henholdsvis møringer, romsdøler, sogninger og kanskje fjordinger. I forberedelsene til ny fylkesenhet rundt fjordene er det neppe aktuelt å foreslå kombinasjon av de nåværende navn - Hordaland og Sogn og Fjordane med borgere av Sogn og Fjordane og Hordaland.

Ved å velge Hedmark eller Oppland, like lite følelsesstyrt som navnevalg ved ekteskapsinngåelser tradisjonelt har vært i Norge, halvparten tar/får ektefellens navn, kan en i det minste beholde ett godt navn. Det er ikke betryggende når det oppleves vesentlig lettere å komme i diskusjon om navn enn om styresett. Kommende generasjoner vil på samme måte som kjæledyr raskt lære seg å lyde det navnet som gjentas entydig og konsekvent. Navnet opptar mange. Valg mellom parlamentarisk styringsprinsipp og formannskapsprinsippet får betydning for alle.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke