17. sep
 
Hedmark, Oppland og Innlandet

Publisert: 19.apr.2017 23:00
Oppdatert: 19.apr.2017 23:05

Nå begynner vel neste maraton med innlegg på debattsidene: Hva skal den sammenslåtte regionen av Hedmark og Oppland fylke kalles?

Hvis vi ser litt historisk på det, het landområdene rundt Mjøsa Oplandende og personlig mener jeg dette må bli navnet på den sammenslåtte regionen. Verken Hedmark eller Oppland.

Navnet Oplandende vil uansett være en mer riktig benevnelse enn Innlandet. Navnet Innlandet har null historisk forankring, det er et nymotens begrep introdusert for ikke lenge siden.

Navnet Oplandende, derimot, har historisk betydning. Oplandenes amt ble opprette i 1757 og bestod av områdene rundt Mjøsa, i både Hedmark og Oppland fylke.

Navnet Hedmark stammer fra norrønt Heidmork og var området mellom Hamar og Elverum.

Navnet Oppland stammer fra Oplandenes amt og er derav et navn av nyere tid.

Uansett vil det bli feil å kalle en sammenslåing av Hedmark og Oppland for Hedmark eller Oppland, selv om Hedmark historisk er av eldre opprinnelse. For å slippe en diskusjon inn i uendeligheten, mener jeg at en sammenslåing av fylkene må hete Oplandende region. Region Innlandet blir for dumt og området er tross alt en del av etablerte Østlandet.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke