17. sep
Kultur: Domkirkeodden kan i fremtiden komme tiol å bli forvaltet fra Lillehammer.Foto: Trond Lillebo
 
Hedmark uten kultur?
Stortingsrepresentant Tor André Johnsen kommenterte resultatet av forhandlingene om sammenslåing mellom fylkeskommunene Hedmark og Oppland i HA 22. desember 2017.

Publisert: 15.feb.2018 13:45
Oppdatert: 15.feb.2018 13:53

Han var ikke imponert over at Hedmark har gitt fra seg oppgaver innen kultur og miljø selv om Hamar blir hovedsete og får hovedadministrasjonen i det nye fylket.

Johnsen har et godt poeng. Det kan synes som om politikerne i Hedmark har gitt fra seg «det som ikke er så farlig». Hestehandelen går nemlig hardt ut over kulturfeltet.

Samtidig med endringene i fylkeskommunene skal flere av Riksantikvarens oppgaver regionaliseres deriblant forvaltningen av kulturminner fra middelalder. Det vil si at Domkirkeodden i framtiden skal forvaltes fra Lillehammer. Fylkeskommunen vil også ta over kulturminnevernet knyttet til jernbanen. Med tanke på hva som skal skje på Hamar i den forbindelse, er det tankevekkende. Hedmark har en annen historie på flere områder enn Oppland som grensefylke og med minoritetskulturer. Kulturavdelingen i Oppland er dyktig, men dette er områder de ikke har erfaring med. Når flere av dem som i dag jobber med disse sakene i Hedmark ikke vil bli med på flyttelasset til Lillehammer, er det problematisk.

Et annet problem er at både kulturarvsavdelingene og kulturavdelingene i de ulike fylkene, er svært ulikt organisert. Gode etablerte samarbeidsrelasjoner mellom kulturminner og arealplan blir med den planlagte nye ordningen vanskelig å opprettholde, og avstander vil i seg selv bli en stor utfordring.

Så kan det sies at det er en folkevalgt forsamling fra begge fylkene som skal ta stilling til fagavdelingenes forslag. Det er imidlertid en illusjon å tro at ikke en administrasjon plassert på Lillehammer ikke vil ha et annet utsiktspunkt enn hvis den var på Hamar. Forhandlingene om den praktiske gjennomføringen av sammenslåingen begynner nå. Det er grunn til at kulturinstitusjoner i Hedmark nå må være våkne.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke