17. sep
 
Hedmarken og Hedemarken
Skrivemåten på navn.

Publisert: 17.mar.2016 04:00
Oppdatert: 17.mar.2016 09:34

Mats Ødegård spør i HA 12. mars hvorfor journalister skriver Hedmarken i stedet for Hedemarken. Det enkle svaret er at dette er den offisielt fastsatte skrivemåten.

Les også: Hedmark, ikke Hedemark

Lenge levde begge formene ved siden av hverandre, og det var faktisk først i 2003 det ble bestemt at navnet skulle skrives Hedmarken. Dette skjedde etter at Furnes Historielag hadde påklagd et vedtak i Statens kartverk om Hedemarken. Skulle en ha lagt avgjørende vekt på hva hadde vært den mest utbredte formen i skrift, ville beslutningen trolig ha vært den motsatte.

Også etter at Hedmarken ble den offisielle formen, er skrivemåten Hedemarken relativt vanlig. I den store basen med avistekster Atekst forekommer den ca. 2.000 ganger etter tusenårsskiftet, mens Hedmarken opptrer ca. 3.000 ganger.

Og i telefonkatalogen finner vi blant annet Hamar og Hedemarken turistforening, Hedemarken interkommunale brann- og feiervesen, Hedemarken dyreklinikk, Hedemarken Friskole, Hedemarken Lasskjørerforening og Hedemarken Turistløyper.

Myndighetsorganet som bestemte at skrivemåten skulle være Hedmarken, la først og fremst historiske forhold til grunn. Navnet går nemlig tilbake til norrønt Heiđmork, som vi blant annet finner i Håkon Jarls saga i Snorres Heimskringla: «hann kom út á Heiđmork».

Det forekommer også i flere dokumenter fra middelalderen, f.eks. «j Skaun j Heidmork» i et brev fra 1335 og «j Rumadale j oystra lutanom a Heidmork» i annet fra 1338. Heiđ- betyr ‘hei, ubygd land’ og har gitt navn til folkegruppa hei(đ)nir. Heiđmork var navnet på området hvor denne gruppa holdt til.

Navnevarianten Hedemarken er danskpåvirket og kom inn som amtsnavn da Oplandenes Amt i 1781 ble delt i det vestre Kristians Amt (nå: Oppland fylke) og det østre Hedemarkens Amt. Og amtsnavnet smittet over på navnet på landskapet på østsida av Mjøsa. I 1918 ble en rekke navn som stammet fra dansketida, fornorsket. Amt ble til fylke og Hedmarkens amt (liten bokstav i amt var kommet inn i 1907) til Hedmark fylke. Andre forslag på nytt navn var forresten Aust-Opland og Heidmark.

I talespråket høres både /hedmarken/ og /hedemarken/, den første varianten er trolig den vanligste. Tidligere ble navnet lokalt uttalt /hemarka/, og denne formen er også blitt brukt av forfattere som skriver på dialekt, for eksempel Adolf Skramstad:

«Du maa vara fraa Hemarka, mene je», Einar Skjæraasen: «På He’marka er jorda fet», og Vidar Sandbeck: «Det var en kasserer innpå Hemarka som underslo noen lusører». Begge uttalemåtene som brukes i dag, skyldes innflytelse fra de skriftlige formene.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke