hacklink
17. sep
 
Hei hå, hei hå, til valgkamp skal vi gå …
Ordførerjakt: Hvem skal være partiets ordførerkandidat når Arbeiderpartiet gjør et nytt forsøk på å vinne Hamar tilbake?

Publisert: 28.okt.2017 08:06
Oppdatert: 28.okt.2017 08:13

Sju navn står på blokka til Mona Cicilie Stormoen. Det er hun som leder jakten på det som skal blir den nye forgrunnsfiguren til Hamar Arbeiderparti.

Vi har så vidt rukket å gjenvelge Erna Solberg og Siv Jensen for fire nye år. Nå retter vi blikket mot det som kan bli «slaget om Hamar».

Ordforer2019@outlook.com er e-postadressen hvis du har en kandidat til Mona Cicilie. Og tipsene kommer.

«Let videre og finn noe nytt», er en av oppfordringene til Mona Cicilie på sosiale medier.

«Nytt blod må til». «Sylvia e itj rætt kjærring», og «Se etter noen på Trettebergstuens alder».

«Noen som kan tenke litt nytt». «Jeg ser ingen annen som kan være ordfører enn Sylvia!»

Det siste utsagnet deles av mange innad i Hamar Arbeiderparti.

Utvalget som skal finne den nye ordførerkandidaten har intervjuet sju personer som alle kan være aktuelle, eller i det minste har signalisert at de har lyst på jobben som Hamars fremste mann eller kvinne i fire år.

Men det er liten tvil om at Sylvia fra Engerdal rager noen hoder over de andre. Valgt inn på Stortinget første gang i 1989, hvor hun har hatt fire perioder.

Statsråd i fire forskjellige departementer. Konstituert fylkesmann og dessuten toppjobb hos Kjell Inge Røkke i Aker-konsern.

Det partiet som sier nei takk til å ha en så merittert politiker som sin ordførerkandidat, skal ha usedvanlig mange lysende politiske talenter å velge blant.

Det har ikke Hamar Ap. Tvert imot skorter det også foran dette valget på nye, unge profiler som kan vinne en valgkamp i Hamar.

Ser vi på de navnene på blokka til Mona Cicilie Stormoen som er kjent for offentligheten, er det ingen der som har noen realistisk mulighet til å utfordre dagens ordfører Einar Busterud (BBL).

Og det er akkurat det kommunevalget kan komme til å handle om. Arbeiderpartiet drømmer om en gang for alle å knuse spøkelset som har fulgt dem i 16 lange år.

Så stor er frykten for å tape at onde tunger vil ha det til at Sylvia Brustad ikke stiller hvis Einar Busterud går for en ny periode.

Det er en ny og spennende form Hamar Ap har valgt for å finne sin nye ordførerkandidat.

I stedet for å avholde det tradisjonelle nominasjonsmøtet hvor en liten gruppe politiske travere bestemmer, inviteres velgerne til å være med og påvirke.

Det gir flere kandidater, og det skaper også et inntrykk av åpenhet rundt prosessen. Og hvorfor ikke når det kanskje er hele byens ordfører man velger?

Partiapparatet vektlegger politisk erfaring og forankring i partiet.

«Folk flest» vil ha en leder med karisma, taleførhet og evne til å bygge relasjoner, forteller Stormoen.

Politisk erfaring er viktig når du skal lede en kommune i rivende utvikling, men det gjør ingen ting hvis Ap skjeler litt til karisma og evnen til å kommunisere.

Det er ikke der partiet har scoret høyest de siste årene.

Men ropene om «noe nytt» handler ikke bare om hvilken person som skal fronte Hamar Ap.

Like viktig er det hvilke saker som skal prege valgkampen.

Utfordringen er å finne saker som både viser ambisjoner for Hamar, og som i tillegg har appell hos velgerne.

«Innlandets urbane hjerte» er kommunens egen visjon. Hvilket parti klarer å fylle visjonen med et konkret innhold som skaper entusiasme?

Hvordan skal vi gjenreise Hamar sentrum? Hvordan skal vi få fart på boligbyggingen samtidig som vi tar vare på Hamars unike småbykvaliteter?

Det er dessuten ikke umulig at jernbanesaken vil prege valgkampen. Jernbaneverkets direktør Elisabeth Enger anslår at de nye utredningene tar tre år. Det kan fort bli et nyvalgt kommunestyre som skal ta stilling til spørsmålet om dobbeltsporets trase gjennom Hamar.

Hamar Arbeiderparti kan trekke erfaringer fra forrige runde. Da landet man på et vedtak om at vestlig trase med kulvert var best, mens Morten Aspeli samtidig ble helt hos aksjonsgruppene for øst.

Nå har styret i Ap vedtatt å slutte opp om det øst-vedtaket kommunestyret har gjort. Partiet ønsker ikke noen omkamp.

Betyr det at gruppa vil stemme for øst når saken kommer opp igjen? Hvordan vil medlemmene oppleve det? Skal Ap ta en ny runde i jernbanesaken er det nødvendig med større raushet og respekt for at det er ulike meninger i et stort parti.

Det krever at medlemmer som Rolf Berntsen og Jan Larsen legger mer bånd på seg i de interne debattene. Ellers blir det fort ulevelig for den som skal være ordførerkandidat.

Skulle Sylvia Brustad velge å si nei til å kaste seg inn i en valgkamp for å bli ordfører i Hamar, kan vi ikke unnlate å nevne Morten Aspeli.

Riktignok benekter han på det sterkeste at han vil være aktuell, selv om partiet trygler ham om det. Å være utbryter i jernbanesaken har kostet mye.

Det skal heller ikke underslås at enkelte i partiet opplevde det som et svik, når det fremste ansiktet utad vraket partiets linje.

Det er et åpent spørsmål om det er noen vei tilbake for Aspeli.

Men orker han, har han fire års erfaring som ordfører.

Det er det ingen på blokka til Stormoen som kan skilte med. Aspeli står fortsatt sterkt i Hamar.

Det som er sikkert er at kommunevalget vil bety mye. Ap må revansjere seg etter det knusende stortingsvalget. Da må en by som Hamar, selve hjertet i det røde fylket, vinnes tilbake. Derfor må Sylvia bestemme seg snart......

God helg!

Leseren gjøres oppmerksom på at Sylvia Brustad er styreleder i Hamar Media som er eierselskapet til Hamar Arbeiderblad.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke