hacklink
18. sep
PRESENTASJON: Næringsminister Monica Mæland og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner har presentert nye norske næringsklynger.Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix
 
Heidner og Raufoss er våre beste miljøer
Næringsutvikling: Innlandet kommer seg ikke videre uten at en klarer å hevde seg i konkurranse med nasjonale og internasjonale aktører.

Publisert: 23.jun.2015 04:00
Oppdatert: 23.jun.2015 07:16

Innlandet kommer ikke videre i utviklingen dersom vi ikke klarer å vinne frem i nasjonal og internasjonal konkurranse.

Næringsminister Monica Mæland og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner presenterte fredag 12. juni sju nye norske næringsklynger som nå inngår i det nasjonale klyngeprogrammet Norwegian Innovation Clusters.

De nye klyngene omfatter både nye næringer og næringer som arbeider med omstilling i retning av mer bærekraftig utvikling. Samarbeid om forskning og innovasjon er avgjørende for å løse utfordringer og bygge langsiktig kompetanse og konkurransefortrinn.

Med status som Global Centres of Expertise går den Bergen-baserte klyngen GCE Subsea inn i det som kan kalles norsk næringslivs elitedivisjon. En viktig målsetting for GCE Subsea er å bidra til omstilling og videreutvikling av verdensledende norsk undervannsteknologi til bruk på nye områder og i nye næringer. I tillegg ble NCE Seafood Innovation Cluster, NCE Health Technology og NCE Eyde tildelt status som Norwegian Centres of Expertise, mens Innovasjon Torskefisk, Arena olje- og gassklynge Helgeland og Oslo Ed Tech Cluster blir nye ARENA-klynger.

Lokalt i Innlandet har vi NCE Raufoss som siden 2002 har deltatt i ARENA -programmet og fra 2006 i NCE programmet. Raufoss har status som NCE frem til 2016. ARENA Heidner fikk innvilget to års forlengelse som ARENA program, og har dermed finansiering til å fortsette det gode arbeidet som pågår i ytterligere to år.

Det nye klyngeinitiativet fra skog og trenæringen i Innlandet, A3, med visjon om å bli en internasjonalt ledende klynge for trebyggeri, kom helt fram til oppløpet i konkurransen om å få ARENA- status, og er godt posisjonert for å kunne nå helt frem til mål ved neste søknadsrunde våren 2016.

ARENA, NCE og GCE programmene er en nasjonal konkurransearena hvor de til enhver tid vurdert beste miljøene vi har i Norge deltar. Raufoss og Heidner er våre beste miljøer, og de har nådd opp i nasjonal konkurranse i flere år allerede. Nå har de større ambisjoner på vegne av sine bedrifter og på vegne av Innlandet. Det er viktig og veldig bra, og vi er helt sikre på at de kommer til å lykkes. De vil lykkes fordi de vil kunne nå opp i en nasjonal konkurranse, og ikke fordi klynger og bedrifter fra Innlandet skal særbehandles i forhold til andre.

I forbindelse med statsbudsjettet for 2015 fikk Innovasjon Norge tilført over 860 millioner kroner ekstra til våre kunder. Det betyr at det ligger betydelige finansielle rammer tilgjengelig for bedrifter som vil vokse gjennom innovasjon og samarbeid, og til gründere som vil realisere sine innovative ideer ut i markedet. Våre medarbeidere som er til stede i 35 markeder ute i verden er hver dag klare til å hjelpe bedrifter i å lykkes internasjonalt. Bruk disse mulighetene aktivt - Innlandet er ikke nedprioritert.

Medregnet de nye klyngeprosjektene er det nå 39 aktive klyngeprosjekter som er organisert med støtte og rådgiving fra klyngeprogrammet Norwegian Innovation Clusters. Programmet eies og drives i fellesskap av Forskningsrådet, Siva og Innovasjon Norge, og finansieres av Nærings- og fiskeridepartementet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Med godt arbeid også fremover vil flere sterke klynger fra Innlandet nå opp i den nasjonale konkurransen og komme med i dette gode selskap!

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke