Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
Helse: Artikkelforfatter Morten Andersen er avtalespesialist i kirurgi og urologi.FOTO: STIAN F. STEINSVIK
 
Helse- og sykehusplanen er en stor utfordring
Helse: Den nye Nasjonal Helse- og sykehusplan skal sikre en jevn og lik kvalitet i spesialisthelsetjenesten, overalt i landet.

0
Publisert: 04.jul.2015 04:00
Oppdatert: 04.jul.2015 09:29

Til høsten skal Stortinget behandle regjeringens forslag til Nasjonal Helse- og sykehusplan. Først og fremst skal denne planen i størst mulig grad sikre en jevn og lik kvalitet i spesialisthelsetjenesten, uansett hvor du som pasient befinner deg i landet.

Alle forstår at det er en særdeles stor utfordring med spredt bosetting i Norge, og en geografi som i seg selv er utfordrende. Planen skal videre sikre «pasientens helsetjeneste», der pasienten i mye større grad enn tidligere skal få bestemme i sitt valg av behandling og omsorg. Ikke bare «pasienten i sentrum», slik vi i festtaler har hørt i mange år.

Nåtidens pasienter ønsker en aktiv medbestemmelse over sin situasjon og behandling. Strukturen i spesialisthelsetjenesten/sykehusene er derfor avgjørende for å sikre best mulig kvalitet og mest mulig likt tilbud for den enkelte pasient. I dagens situasjon er det for stor variasjon i kvaliteten på spesialisthelsetjenesten i Norge, og det må tas på alvor.

For å få dette til må vi balansere mellom å spre funksjoner og ekspertise, og å samle funksjoner og ekspertise. Nærsykehus og akuttsykehus. Dette er en krevende oppgave. Vi er nødt til å tenke nytt og tørre å forandre og forbedre nåværende tilbud og struktur.

Nye og bedre behandlingsmåter har ett felles trekk, mer og mer teambasert og tverrfaglig behandling. Det vil si at flere ulike spesialiteter/fagfelt samarbeider tett for at vi som pasienter skal få større kvalitet i behandlingen, med mindre komplikasjoner og bedre overlevelse ved sykdom og skade.

Helse og omsorgsdepartementet har beregnet at vi innen 2030 vil få en økning i behovet for spesialisthelsetjeneste på 27 prosent, økende til 40 prosent innen 2040. Dette er en så sterk økning på kort tid at vi er nødt til å tenke nytt og konstruktivt.

Skulle vi ikke klare å etablere ett hovedsykehus, med mest mulig komplett akuttfunksjon i Innlandet, vil vi raskt tape kompetanse og kvalitet på tjenesten, som igjen vil gå ut over pasientene. Vi må ikke komme i en situasjon der vi får A- og B-sykehus.

Det er urealistisk å tenke seg en intervensjonsavdeling (billeddiagnostikk og behandling) som fungerer døgnet rundt ved flere enn ett sykehus i Innlandet, til det er pasientgrunnlaget for lite og fagressursene for små. Det er en ekstemt viktig akuttfunksjon. Det samme gjelder for mange andre fagfelt og spesialiteter.

I disse dager er det nye sykehuset i Østfold ferdig. I Vestre Viken er arbeidet med nytt sykehus i Drammen i rute, og byggestart er om et par år. Den store befolkningsveksten i Oslo-området krever en vesentlig opprusting og nybygg, mest sannsynlig både i Oslo Øst og på Rikshospitalet/Ullevål. Det vil kreve store økonomiske og faglige ressurser. Da er jeg redd for at vi i Innlandet blir sittende som tapere i kampen om både faglige og økonomiske ressurser øremerket sykehus og spesialisthelsetjeneste.

Nå må vi først vente på innholdet i og behandlingen av Nasjonal Helse- og sykehusplan til høsten. Det er fortsatt lov til å håpe at fornuften seirer.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke