Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
Helse og utdanning

Publisert: 11.sep.2019 11:07
Oppdatert: 11.sep.2019 12:28

Respons på Aud M. Risengs interessante leserinnlegg i HA 6, september. Helseforskjellen blant Hamar befolkningen skyldes om man har høyere utdanning eller kun grunnskolen. Jeg kvapp litt da jeg leste dette. Da skulle jeg jo ha vært dau for fem-seks år siden.

Tilfeldigheten ville det slik at jeg ble født av grunnskoleutdannede og ubemidlede foreldre, men hadde en trygg og god oppvekst. Nå grubler jeg litt på hvor jeg havner på skalaen for levetid. Etter grunnskolen ble det tre år på yrkesskole med jern- og metallarbeid som hovedfag, og på samme tid treårig teknisk aftenskole. Det var kravet som NSB stilte for å bli tatt inn for opplæring i lokomotivføreryrket. Etter sju års praktisk opplæring ble det seks måneder på Lokførerhøyskolen på Blindern. 41 år i lok-tjenesten var ikke spesielt helsebringende.

Trekkfulle kalde førerrom og en 16.000 volt kjørekabel en meter over hodet og like mange volt i hovedtransformatoren en meter bak ryggen. Egentlig hadde jeg flaks som fikk beholde en god helse helt til jeg ble 69 år, da jeg overlevde et hardt hjerneslag, som påførte meg lammelse på venstre side, hjelpeløst førerkortløs og noe tankeløs.

Som på helsefagspråket heter kognitive utfall. Men hjemmesykepleien samt helsevesenet i samfunnet har bidratt med at åtte år på alders- og omsorgshjemmet Prestrud har vært en god opplevelse. Hvor på livstidskalaen jeg havner er umulig å forutsi, med så tynn utdannelse, har jeg ikke de beste odds.

Jeg er godt tilfreds med at jeg i 86 år minus de16 første leveårene har fått bidratt med noen skattekroner til fellesskapet. Dette er ikke noen form for kritikk av Aud Risengs avisinnlegg, men bare som en liten orientering fra en innvandrer fra Vestlandet, med 64 års fartstid i Hamar.

Jeg skjønner selvsagt at høyere utdannelse betyr høyskoler universitet, osv. Skorsteinsfeiere er også utdannet høyt oppe. Vel-vel Aud, litt spøk og mye alvor.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke