23. okt
6_Bilde?6_Bilde
 
Helsesøstre, hvor er dere?

Publisert: 12.aug.2017 08:13
Oppdatert: 12.aug.2017 08:16

August. Den tiden av året som mange gleder seg til, og gruer seg til. Den tiden av året hvor elever må starte å prestere, og presset fra alle kanter starter å slite.

Det er på denne tiden av året videregående skole starter, og behovet for hjelp øker.

For snart ett år siden ble fraværsgrensa innført, som gjør at elever ikke kan ha mer enn 10 prosent udokumentert fravær i et fag.

På papiret høres dette fantastisk ut – elever møter oftere opp på skolen og det er færre som dropper ut. Likevel, er det ikke like fantastisk i virkeligheten.

Presset har økt drastisk, noe som fører til at elevene som stresset før, stresser enda mer. Dette påvirker flere psykisk, og det gjør behovet for styrket skolehelsetjeneste mer nødvendig.

På bakgrunn av dette, er det viktigere enn noensinne at helsesøstre er tilgjengelig. Da mener vi ikke tilgjengelig en halv dag i uken, men når som helst en elev trenger det.

I dagens videregående skoler er det ofte bare én helsesøster som er til stede på skolen én gang i uka.

For elever som sliter, og som ikke har mulighet til å henvende seg til leger eller psykologer, er helsetjenesten på skolen eneste løsning. Det er bare et problem- hvor er helsesøster?

Elever, eller rettere sagt mennesker, klarer ikke å planlegge når de trenger noen å snakke med. Det går ikke an at en elev skal vente i mange dager for å møte med helsesøster, når den personen kanskje trenger hjelp og veiledning øyeblikkelig.

En helsesøster er så mye mer enn bare en helsesøster for elever. Det er en person som man vet man kan stole på, og kanskje er mye lettere å snakke og dele ting med enn foreldre og venner.

Derfor er det nødvendig at denne personen er tilgjengelig når som helst!

Det er viktig at alle unge skal kunne føle seg frie til å ha mulighet til å henvende seg til skolens helsetjenester, når de selv føler behov for det.

Ungdommens fylkesting vil i tillegg til helsesøster ha et eget helseteam på alle videregående skoler. Det består av lege, psykolog og helsesøster/helsebror. Dette vil dekke et bredere spekter av behov, hvor unge får flere valgmuligheter.

I dagens skolehelsetjeneste er mulighetene begrenset, med tanke på at nesten alle skoler har bare en helsesøster. For noen kan det å henvende seg til en kvinne være vanskelig.

Elever trenger flere valgmuligheter, og de trenger å vite at noen er tilgjengelig når de selv har behov for det.

Derfor mener vi i Ungdommens fylkesting i Hedmark at det største utviklingspotensialet ligger i skolehelsetjenesten, og utviklingen må skje nå!

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke