buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
 
Helsestatus for poteten

Publisert: 07.okt.2019 13:02
Oppdatert: 07.okt.2019 13:10

I HA 2. oktober skriver Mari Engh om dette, og hun har så rett. Det er bare ett minus, og det er sprøytinga mot tørråte.

Med det tynne skallet poteten har, må en regne med at den som spiser poteten hvor graset er sprøytet, må få i seg noe av giften.

Undersøkelser har vist at nordmenn får i seg mest sprøytegiftstoffer fra poteter og epler i det daglige kostholdet. Mattilsynet pleier å fortelle oss at plantevernmidler representerer svært liten risiko for norske forbrukere.

Det blir kontrollert et utvalg matvarer hvert år for ulike plantegiftstoffer, og de kan med sikkerhet si at omtrent halvparten av alle grønnsaker og frukt i norske butikker inneholder tilsiktet forurensing i form av sprøytegiftstoffer. Men publikum, vi forbrukere får ikke vite noe om dette!

Grenseverdiene som settes forandres stadig. Om det ikke er overskridende giftstoffer i poteten vi spiser, vet en ikke hva som skjer i kroppen når den eksponeres for en rekke giftstoffer samtidig.

I dansk husholdning ble det presentert en liste over matvarer som betyr mest for det samlende inntak av sprøytemidler i løpet av en gjennomsnittlig dag i den danske husholdningen.

Det var foruten jordbær i sesongen, epler, hvetebrød, potet, pære, tomat, agurk og vin som var verst ut i nevnte rekkefølge. Å skrelle eplene eller potetene nyttet ikke.

Jeg har lest at søtpotet ikke sprøytes så mye. Det innføres 4000 tonn søtpotet årlig til Norge, hovedsakelig fra USA. Det prøves og forskes om den på norsk jord.

Jeg håper det kan bli noe å satse på for norske bønder, spesielt for de som har satset på tidligpoteter. Jeg synes at de tidligpotetene vi har fått kjøpt i butikken har vært smakløse. Er det sorten eller jorda som har mest å si for smaken?

Søtpoteten smaker deilig, og fargerik som den er, lyser den opp på tallerkenen. Skåret i skiver har den også kort koketid. Ernæringsmessig er den verdifull som poteten, pluss at den har noe A-vitamin.

Den er jo egentlig en grønnsak og ikke en knoll som settes i jorda som poteten, og derved kanskje ikke så enkel å dyrke.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat