Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
Arbeidsliv: Sykepleiere på jobb, i et miljø der deltidskulturen rår.Foto: Lise Åserud. NTB scanpix
 
Heltidskultur og likestilling
8. mars onsdag: Kvinnedagen skal brukes til å rette oppmerksomhet mot deltidskulturen innen helse- og omsorgstjenester.

Publisert: 05.mar.2017 21:30
Oppdatert: 06.mar.2017 10:27

8. mars, på Kvinnedagen, vil Norsk Sykepleierforbund, Hedmark rette oppmerksomheten mot den fortsatt rådende deltidskulturen innen helse- og omsorgstjenester.

Heltidsarbeid er en forutsetning for likestilling og derfor en av de viktigste sakene både for kvinnebevegelsen og fagbevegelsen. Flere ansatte i hele stillinger vil kunne gi bedre kontinuitet og bedre tjenester, samtidig som arbeidsgiverne får utnyttet arbeidskraften bedre.

Arbeidstakerorganisasjonene Delta, Fagforbundet og Sykepleierforbundet har vedtatt en heltidserklæring, hvor partene forplikter seg til å arbeide for å fremme en heltidskultur, som mange involverte vil dra nytte av.

Det er bra for pasienter og brukere:

Mange pasienter og brukere av helse- og omsorgstjenester har store og sammensatte helsefaglige problemer. For å ivareta den faglige kvaliteten på arbeidet og pasientsikkerheten er det derfor behov for kompetente ansatte. Når ansatte arbeider fulltid, vil man lettere kunne utvikle gode fag- og læringsmiljøer, og man vil kunne rekruttere de mest kompetente medarbeiderne. Flere ansatte i hele stillinger vil også gi bedre kontinuitet i tilbudet til pasientene, siden disse får færre ansatte å forholde seg til.

Det er bra for arbeidstakere:

I en heltidskultur vil ansatte i større grad opparbeide seg fulle arbeidstakerrettigheter, eksempelvis styrkete pensjonsrettigheter, samtidig som de vil få forutsigbar lønn, arbeidstid og fritid. Med en full, fast stilling vil man også lettere kunne få lån. Ansatte i hele stillinger blir en sterkere del av arbeidsfellesskapet og har mer innflytelse på arbeidsforholdene på egen arbeidsplass.

Det er bra for arbeidsgivere:

For arbeidsgivere vil en heltidskultur medføre færre ansatte å forholde seg til, noe som kan gi mer tid til å utøve ledelse. Det blir trolig lettere å rekruttere kompetente medarbeidere og beholde disse. Dette vil i neste omgang gi mindre turnover.

Det er bra for samfunnet:

Å bygge heltidskultur vil være viktig for at helsepersonell vil være i stand til å møte morgendagens behov. I et likestillingsperspektiv vil det også være avgjørende å kunne tilby hele stillinger. Uansett om deltid er selvvalgt eller ikke, vil mange deltidsarbeidende ikke ha en lønn som er tilstrekkelig til at de kan være økonomisk uavhengige. (Moland 2015) Deltidsstillinger innebærer at man ikke opptjener fulle pensjonsrettigheter, noe som i hovedsak rammer kvinner, siden det er de som oftest arbeider deltid. Som et ledd i å rekruttere menn inn i helse- og omsorgsyrker er det også viktig å tilby hele stillinger.

I den nylig utgitte boken «Turnus som fremmer heltidskultur» av Kari Ingstad sies det at i et likestillingsperspektiv er det viktig å etablere en heltidskultur for at ansatte skal få en lønn de kan leve av, og opparbeide bedre pensjon. Det er også viktig for å rekruttere menn. Deltidskultur gir et svakere fagmiljø, dårligere kontinuitet, høy turnover og lite forutsigbarhet.

Det er derfor viktig å jobbe systematisk for å fremme heltidskultur. Vi er avhengig av godt samarbeid mellom tillitsvalgte og ledere, vilje til å løse utfordringene, samt politisk forankring.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke