Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
Sykehus: Her må det nye sykehuset ligge, mener Gunnar O. Hårstad.
 
Her må det nye sykehuset ligge
Dagens sykehus-struktur ble bestemt for 100 år siden. Når ny struktur skal vedtas, må vi se nye 100 år framover.

Publisert: 28.mar.2017 13:51
Oppdatert: 28.mar.2017 14:35

Legevitenskapen vil gjøre store framskritt, og sykehusene med leger og annet personell blir mer spesialiserte for å utnytte behandlingsmuligheter og avansert medisinsk utstyr. Det kreves større behandlingsantall, fagmiljø og beredskap, og det vil være nødvendig for forskning og undervisning. Dagens struktur med «tre sykehus i Oppland og fire i Hedmark», er dårlig løsning for pasientene og er kostbar for samfunnet.

Mange interessegrupper har sterke synspunkter, ut fra ulike motiv. I de berørte kommunene kjemper politikere og rådhus-ansatt iherdig for kommunens framtidige arbeidsplasser og inntekter. Sykehusansatte med trygge arbeidsmiljø og ofte med kort arbeidsvei, trives godt slik det er.

Pasientene og samfunnet må være utgangspunktet. Det krever at vi løfter blikket opp fra kommunegrenser og fylkesgrenser og ut av de mange sykehuskorridorene. Det vi trenger i framtida er ett større sykehus av ypperste kvalitet og god kapasitet for Hedmark og Oppland. Dagens sykehus blir det bruk for til enklere, avklarte behandlinger og til støttefunksjoner.

For 100 år siden var det tilnærmet en dagsreise mellom sykehusene i innlandsbyer. I dag tar transposten en brøkdel. Veger bygges videre ut med firefelts E6 til Lillehammer og høy standard forbi Gjøvik. Reiseavstanden fra alle mjøsbyene til Mjøsbrua blir bare 20 minutter med bil og bare et kvarter med ambulanse.

Tog er likevel det mest effektive der mye folk skal transporteres. Det forbruker lite energi og forurenser nesten ikke. Vi vet at om 10-15 år har vi dobbeltsporet jernbane til Lillehammer med flere og raskere tog. Dovrebanen blir i enda sterkere grad hovedsporet gjennom landet. Men for at tog skal bli effektive, må viktige samfunnsinstitusjoner, som sykehus, blir lagt helt nær stasjonene.

Det nye «Innlandssykehuset» vil ha flere tusen reisende hver dag med arbeidsfolk, pasienter og besøkende. Det mest fornuftige er å legge sykehuset over jernbanestasjonen. Enten folk kommer sørfra fra Oslo, Gardermoen, Hamar og Brumunddal eller de kommer nordfra fra Trondheim, Gudbrandsdalen og Lillehammer, vil de kunne stige av i underetasjen og ta heisen opp til sin rette etasje, slik som på Gardermoen.

Ringsaker har pekt ut tomt på Moskogen, men den ligger om lag en kilometer fra Moelv stasjon. Sykehuset må legges vel en kilometer sør for Moelv sentrum, i lia opp fra E6. Der er det plass nok, nesten uten å berøre dyrka mark og bebyggelse. Innlands-sykehuset vil der ligge vakkert i solhellinga med god utsikt over Mjøsa, og med helikopter på taket og tog i sokkelen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke