Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
Historiefortelleren Busterud
Einar Busterud forsøker i HA 13. august å stemple undertegnede og Arbeiderpartiet som «fulle sjøfolk» når det gjelder styringen av økonomien i Hamar kommune. Jeg får ros for oppfinnsomheten, men stryk for faktadelen. Mon om dette er den hele og fulle sannheten?

Publisert: 20.aug.2019 10:29
Oppdatert: 20.aug.2019 10:39

«Vi sa vi skulle rydde opp, og det gjorde vi», er Busteruds frimodige utsagn. Sannheten er at Einar Busterud ikke har ryddet i det hele tatt. Det har en solid administrasjon og lojale ansatte gjort.

Vi politikere ga beskjed om at dette arbeidet skulle prioriteres. Det har et enstemmig kommunestyre gitt uttrykk for, og administrasjonen har lojalt fulgt vedtakene.

Daværende rådmann Svein Skaaraas uttrykker allerede i årsberetningen for 2009 bekymring over at Hamar kommune for første gang hadde et driftsunderskudd. Likeledes store låneopptak og stort bruk av fondsmidler. Han advarte mot å fortsette en slik politikk. Dette var etter at Einar Busterud hadde sittet 10 år ved «roret».

Arbeiderpartiet overtok høsten 2011 og kommunens resultater lå på plussiden de kommende årene, selv om de ikke ville ha tilfredsstilt dagens handlingsregler. Et kraftig fall i driftsresultatene for hele kommune-Norge i 2014, skyldes nok mest av alt regjeringen Solbergs behov for å markere ønsket om en effektivisering av kommunesektoren.

I 2015 tiltrådte ny rådmann, Bjørn Gudbjørgsrud. Han foreslo umiddelbart noen greie økonomiske handlingsregler. Disse ble enstemmig vedtatt i kommunestyret og har siden vært fulgt.

At Kommunal Rapport friskmelder Hamar kommune er selvsagt ikke overraskende. Vi har jo tilfredsstilt de forutsetningene sentrale myndigheter har anbefalt, og vel så det.

Hamar kommunes økonomi fremstår i dag som solid, men man må ha i mente at rådmannen igjen har påpekt at utgiftene stiger raskere enn inntektene. Det kan ikke fortsette.

Handlings- og økonomiplanen for 2020-2023 og budsjettet for 2020 skal vedtas av det nye kommunestyret i desember i år. I saksframlegget skriver rådmannen at det er noen faresignaler i regnskapet for 2018. Utgiftene vokser mer enn inntektene (6,7 prosent mot 4,3 prosent). Dette svekker driftsbalansen, og brutto driftsresultat blir svakt. Rådmannen sier at dette ikke er bærekraftig over tid og at kommunen snarest mulig må komme i balanse.

Dette skjer igjen etter at Busterud har sittet snart fire år ved roret. Han har liten grunn til å slå seg på brystet og sole seg i «oppryddingens» klare lys. Budsjettbehandlingene de senere årene har gitt endringer i rådmannens forslag på promillenivå.

Fakta viser at Einar Busterud burde tatt et ærlig tilbakeblikk på egen politikk før han retter kritikken mot sine politiske motstandere.

Du får en C for oppfinnsomheten og stryker på faktadelen, Einar Busterud.

Jeg er trygg på at Arbeiderpartiet fortsatt vil bidra med å styre økonomien på en klok og forsvarlig måte.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke