hacklink
18. sep
LUTHER: Besøkende står her foran en scene i det panoramiske kunstverket «LUTHER 1517», av Yadegar Asisi i Wittenberg. Kunstverket er en av attraksjonene i Luther-året 2017.Foto: Jens Meyer, TT
 
«Historieløs propaganda» blir feil
Roy V. Andersens reagerer på det Inger Mari Vollestad skrev om Martin Luther i HA 17. mars. Han beskylder Vollestad for å drive «historieløs propaganda om Luther».

Publisert: 24.mar.2017 22:37
Oppdatert: 24.mar.2017 22:49

Han anbefaler å lese Ellen G. White for å få et «mer kristent sant perspektiv». Interessant. Han sier altså et det er en kristen sannhet i tillegg til andre sannheter, og at ens egen sannhetsforståelse er avhengig av hvilket perspektiv man har. Det har han nok rett i. Religiøse perspektiv finnes det tusener, kanskje hundretusener, av. Vi vet ikke engang hvor mange trosretninger det finnes innen kristendommen. Resultatet blir at når historiske fakta ikke er 100 prosent sikre kommer troens perspektiv inn og avgjør hva som er sannhet.

Det er viktig å akseptere ulike forståelser av virkeligheten. Derfor blir det litt patetisk når RVA kaller «historieløs propaganda» det som ikke passer inn i hans perspektiv. Jeg vet ikke hvem RVA er, men det synes som om troen er viktigere enn historiske fakta for ham. Det er helt ok for meg. Alle skal ha sin frihet til å tro, men da skal man også akseptere, og respektere, at det finnes ulike oppfatninger av virkeligheten, og at ingen kjenner den hele og fulle sannhet.

Økt frihet til å debattere og utforske religiøse spørsmål har avdekket mange svakheter og mangler i religionenes fundamenter. Det er derfor forståelig at den som har troen som fundament for sin virkelighetsoppfatning blir provosert når bildet av trosbyggerne blir mer nyansert. Men å kalle det «historieløs propaganda» blir feil. Vi må tåle at sannheter kommer for dagen. Vi må tåle kritiske blikk på religionene. Vi må våge å innse at troen kanskje bare er illusjoner, uten at den mister sin betydning.

Har vi vilje til å se litt utover grensene for eget tros-ståsted vil vi sammen kunne utvikle felles forståelser, ikke større motsetninger. Jeg tror de fleste mennesker her på jorden, uavhengig av religion, har et felles mål om en verden som bygger på medmenneskelighet, forståelse, respekt og rettferdighet. Disse grunnholdningene er uavhengige av religioner, selv om de fleste vil ha monopol på dem. Dette fellesskapet brytes dessverre opp når religiøse fanebærere forkynner menneskeskapte lover og regler laget for å vinne innflytelse, kontroll og makt.

Luther hadde nok sider som ikke står i stil med kristendommens hevd på nestekjærligheten. Men vi skal likevel ikke ta fra ham æren for kampen mot datidens kirke for å få slutt på dens grådighet og kriminelle handlinger. Jeg tror ikke det finnes noen religionsbyggere som ikke har en eller flere mørke sider. I vår tid, da forskjellen på mennesker med ulik religiøs bakgrunn blir tydeligere, er det viktig å innse betydningen av å akseptere det som er annerledes.

De som kaller seg kristne kan for eksempel ikke klandre muslimer for å beskytte profeten Muhammed mot karikaturtegninger, for samtidig selv å beskytte de som utformet kristendommen. Og kristne som blir konfronterte med et mer nyansert bilde av virkeligheten enn den Luther, White og RVA ønsker å fremstille må være villige til å se på disse nyansene uten å kalle det «historieløs propaganda».

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke