16. sep
Minnesmerke: Fra markeringen søndag.
FOTO: MONA JOHANSEN
 
Historisk markering
Minnesmerke.

Publisert: 29.okt.2015 04:00
Oppdatert: 29.okt.2015 10:48

En historisk viktig markering skjedde i Stange lørdag 24. oktober, men HA var fraværende.

Ordfører Nils A Røhne avduket minnesmerke og infotavle ved Russerhula i Stange. Minnesmerket er reist av Stange kommune over de som med fare for sitt eget liv hjalp russiske krigsfanger som rømte av toget i april 1942. De spredde seg fort utover i Stange og Romedalsbygdene og kom i kontakt med lokalbefolkningen, som trosset tyskernes utrop om at de som hjalp dem ville risikere dødsstraff.

Det ble etter hvert mange både i Stange og Romedal som gikk inn i denne risikofylte medmenneskelig handlingen, og flere av de rømte fangene ble holdt skjult og fikk mat og klær. To av de rømte fangene ble holdt skjult i Russerhula i mange uker før de ble ført til Odalen og videre til Sverige.

At det var risikofylt å vise medmenneskelighet fikk også de som utøvde det etter hvert erfare, for her var det også sympatisører med okkupantene som fikk snusen i dette. Det førte til at i alt 34 ble arrestert i Stange, 21 av disse ble sendt til tyske konsentrasjonsleirer, sju av dem kom aldri hjem.

Dette var den største og mest tragiske enkelthendelsen i Hedmark under den 2. verdenskrig, bare 73 år siden og da vi i år markerer 70-75-årsmarkering var det tid for dette minnesmerke over hendelsen, som startet med godhet og endte med død og fordervelse.

Men denne historiske viktige markeringen fant ikke HA spalteplass til, noe som jeg vil karaktisere som et svik og en skam ovenfor sine lesere. Da dette er en sak som berører så mange etterkommer og er en så stor del av Hedmarks krigshistorie. Vi har tidligere blitt belært i lederen i avisa om at sjefredaktør Carsten Bleness hele tiden vurderer hva som er av allmenn interesse, men denne historiske viktige markeringen kom tydligvis ikke i gjennom nåløyet.

Det er ikke første gang HA vegrer seg for å skrive om Russerhulesaken, så mulig det ligger noe der.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke