17. sep
Fusjon: Tidligere i år ble fusjonsavtalen mellom høgskolene i Hedmark (HH) og Lillehammer (HiL) underskrevet. Og etterpå var det tid for en fusjons-selfie for rektorene Anna L. Ottosen (t.v.) (HH) og Kathrine Skretting (HiL).Foto: Asgeir Høimoen
 
Høgskolen i Innlandet har en spesiell plass for meg
Sammenslått: Dette er bare startskuddet. Det er nå den virkelige jobben begynner, skriver kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Publisert: 28.des.2016 13:41
Oppdatert: 28.des.2016 13:49

Fra nyttår er høyskolene i Hedmark og Lillehammer én institusjon. Nå starter arbeidet med å etablere et universitet i Innlandet.

I slutten av september vedtok styrene ved Høgskolen i Hedmark og Høgskolen i Lillehammer å slå seg sammen. Det var hittil siste fusjon i det vi kaller strukturreformen – vårt arbeid for å mer kvalitet ut av ressursene i universitets- og høyskolesektoren. Siden mars 2015 er 33 institusjoner blitt til 21.

Den nye Høgskolen i Innlandet har imidlertid en spesiell plass for meg i denne reformen. Da styrevedtakene kom, tenkte jeg: «Nå har vi lykkes med det vi bestemte oss for å gjøre.» Kartet over høyere utdanning og forskning var tegnet på nytt – for hele landet, gjennom vedtak ved de enkelte høyskolene og universitetene. Det var dette siste som skulle til for at vi kunne slå fast at strukturreformen har vært vellykket, uten å komme med noe «men».

Målet er at de to høyskolene nå klarer å bruke ressursene sine enda bedre i fellesskap. Hedmark og Lillehammer har komplementære fagporteføljer – det gjør dem godt rustet til å utvikle enda mer attraktive studietilbud.

Fusjonen er naturligvis bare startskuddet. Det er nå den virkelig krevende jobben begynner. En ny organisasjon skal bygges opp. Fagmiljøer skal finne sammen og meisle ut hvordan studietilbudet skal se ut i fremtiden. Ansatte skal innplasseres i stillinger. En ny høyskole skal vokse frem, fundert på lange og stolte tradisjoner. Og kanskje blir den et universitet om ikke så altfor lenge?

Vi støtter nemlig universitetsambisjonene til Høgskolen i Innlandet aktivt. Høyskolen er kommet godt ut av neste års budsjett. Den har blant annet fått 13 nye rekrutteringsstillinger. 20 nye studieplasser innen i IKT skal styrke tilbudet i Kongsvinger. I tillegg skal vi bruke 175 millioner kroner til oppfølging av strukturreformen, og 150 millioner kroner skal fordeles mellom institusjoner som tilbyr lærerutdanning. En del av disse midlene vil tilfalle Innlandet. Det er viktig at høyskolen nå utnytter de nye rekrutteringsstillingene til å bygge partnerskap med andre universiteter, høyskoler og forskningsintensive virksomheter.

Både Høgskolen i Lillehammer og Høgskolen i Hedmark har en historie med god regional støtte – blant annet har de fått finansiering fra fond i begge fylkeskommuner. Nå har de to høyskolene tatt et nytt grep ved å fusjonere. Staten har bidratt gjennom budsjettet. Grunnlaget er dermed lagt for at Høgskolen i Innlandet kan utnytte denne fusjonen som en mulighet for et løft som kan gagne hele regionen. Innlandet har slitt litt med rekruttering til høyere utdanning og forskning. Det er det mulig å gjøre noe med nå.

Det er ikke noe mål i seg selv for høyskoler å slå seg sammen. Det er et virkemiddel for å nå et mål: Bedre kvalitet i forskning og utdanning.

Om kun kort tid legger vi frem en stortingsmelding som mer konkret går inn i hvilke tiltak som trengs for å forbedre utdanningskvaliteten. Den viktigste jobben må naturligvis gjøres på universitetene og høyskolene. Men fra regjeringens side skal vi bidra ved å lage gode rammevilkår og stimulere til kvalitet. Det er ingen grunn til at en professor skal synes det er mer gjevt å forske enn å undervise.

Jeg er fortalt at det på BI er status å undervise og kamp om å få holde kursene. Hvorfor kan det ikke være sånn overalt? Vi må sette studentenes læring tydeligere i sentrum. Vi må ha helhet og sammenheng i studieprogrammene. Og vi trenger å legge om til mer aktive læringsformer og undervisning som ligger tett på forskningen, også på bachelornivå.

Norge står overfor flere store samfunnsutfordringer: Vi må styrke skolen og sørge for at færre faller utenfor. Vi trenger et helsevesen av enda bedre kvalitet, samtidig som ventetiden skal ned og pågangen av pasienter øker. Vi trenger grønn omstilling til et næringsliv der olje ikke er drivkraften. Men det grønne skiftet kan ikke gi en rød bunnlinje – derfor trenger vi ideer til nye områder der verdier kan skapes.

Fellesnevneren for alle disse utfordringene, er at kunnskap og utdanning er nøkkelen til å løse dem. Universitetene og høyskolene må spille en nøkkelrolle i å frembringe kunnskapen, kompetansen og kandidatene som er nødvendig for fremtidens verdiskapning. Med strukturreformen har vi tatt et viktig skritt. Nå begynner neste etappe. Høgskolen i Innlandet har alle forutsetninger for å være med og ta føringen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke