Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
RYPE: På rødlista.
 
Høl i hue med rype på rødlista

Publisert: 01.nov.2016 20:50
Oppdatert: 01.nov.2016 20:54

Rypa er satt på rødlista, og rypeforvaltning har vært en gjenganger i media. Og vi ønsker oss alle mer rype, selv om noen av oss synes det er høl i hue å sette rypa på rødlista.

Noen ønsker mer forvaltning av rypa; verneområder, jaktbegrensninger, jakttidsbegrensninger og forvaltningsplaner. Sikkert morsomt for såkalte forskere og forvaltningskåte byråkrater, som vi har altfor mange av. Jeg tror ikke det blir flere ryper på den måten. Men forvaltningen blir mye dyrere uten at jaktuttaket blir tilsvarende bedre. Antagelig får vi bedre effekt på rypebestanden om disse som vil drive «forvaltning», bruker tiden ute i felt på å felle rovvilt.

Rekrutteringen av rype er væravhengig. F.eks. gir dårlig vær i klekkingen høy dødelighet på kyllingene og dermed dårlig rypebestand. Det som betyr mest, er likevel predasjon. Rovvilt av mange slag spiser egg, kyllinger og ryper. Disse er sultne og jakter hele året. Mange av disse kan vi jakte på: For eksempel rev, røyskatt, mink og mår. De av oss som har forsøkt dette i noe omfang, vet at det gir et betydelig positivt utslag på rypebestanden. Bestanden svinger fortsatt i takt med naturgitte forhold som klima, men den svinger på et høyere nivå.

Min påstand er at økende rovfuglbestander utgjør et økende problem for rype. Vi kan ta ut ravn og kråke, men det begynner også å bli anselige mengder av andre rovfugler med krumme nebb og skarpe klør. Disse må også beskattes når bestandene øker! I en gammel hyttebok fant vi opptegnelser fra vel 100 år tilbake. Den gang var det egne fangstfolk som fanget alt de kunne av rovdyr og rovfugl. Og de fanget mange. Til gjengjeld var det eventyrlige fangster av rype. Der vi i dag synes det er greit å skyte 20 ryper, kunne de skyte 200. Dette var et system som fungerte over år, og det uten at man klarte å utrydde rovfuglene. Det illustrerer det som for meg er såre enkelt; at det er fullt mulig å få enorme rypebestander bare man er villig til å beskatte både små rovdyr og rovfugl.

I Norge har rovfugl fått en uforklarlig status at de ikke skal røres. På tide å tenke annerledes! Det må beskattes over hele linja. På tide å felle rovfugl.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke