15. sep
Luther: Martin Luther, eller her et panoramisk kunstverk laget av Yadegar Asisi, i forbindelse med årets 500-årsjubileum.Foto: Jens Meyer, AP
 
Holcks forskjønning av Martin Luther
Mandag bidrar Ole Elias Holck med et leserbrev om hva som måtte være norske verdier.

Publisert: 31.aug.2017 13:34
Oppdatert: 31.aug.2017 13:36

Han hevder at kristne verdier har sin kilde i en åndelig revolusjon i Midtøsten. Han tar så noen dryge sprang gjennom historien, og skriver:

«De grunnleggende norske verdier er for øvrig ikke særlig norske. Våre grunnverdier er som Golfstrømmen. Den varmer og gir livskraft til våre kyster».

Han viser til fremveksten av de kristne og humanistiske verdier frem til i dag. Han hevder at frihet, likhet, rettferd og brorskap ikke er annet enn en fortsettelse av ideer og verdier som de første kristne bar med ut i Europa.

Holck skriver:

«Martin Luther, denne revolusjonerende og fornyende kraft på 1500-tallet (….) gjør heller ikke annet enn at han vekker til live gammel kunnskap. Det var det som gjorde ham så stor».

Hvem var denne «fornyende kraften», denne «varme strømmen» som videreførte frihet, likhet, brorskap og rettferd?

Jeg tar utgangspunkt i redaktør Ronnie Johansons bok «Luthers lille brune» og hva forlaget Akademika skriver om boken:

«Boken inneholder sitater fra Luther selv. De fleste sitatene er ikke oversatt til norsk tidligere. Alle er hentet fra standardutgaven av hans samlede verker «Weimar Ausgabe».

Derfra hentes følgende fra Martin Luther:

Han hatet jøder og bønder. Han ville gjeninnføre slaveriet.

Han mente tyranni er den styreformen vi trenger.

De som ikke ville lære hans lille katekisme, skulle nektes mat og drikke.

Han ville at myndighetene skulle henrette kvinner som nektet sin ektemann sex – i tillegg til barn som var ulydige mot sine foreldre.

Forfatter Johanson dokumenterer blant annet at Luther hadde hovedansvaret for at heksebålene flammet opp for alvor på hans tid. Luther utvidet heksebegrepet dramatisk, til også å omfatte «kloke koner» som ikke hadde gjort noen skade, men bare forsøkt å hjelpe sine medmennesker. Dette, samt at han var direkte involvert i hekseprosesser, forties av selv moderne biografer.

I tillegg til sitater omfatter boken også utrolige utdrag fra Kirkens bekjennelsesskrifter, som blant annet dømmer udøpte barn til evig pine.

Så langt forlaget.

Jeg forstår at ansatte i Kirken og andre troende, har behov for å hoppe over elendigheten Kirken gjennom århundrene har påført folk.

Behov for å gjemme bort dokumenterbare fakta – og å tilrive seg æren for blant annet hva den franske revolusjonen gjorde for å fremme demokrati og humanisme. De historiske fakta tjener jo ikke akkurat til Kirkens ære.

Noe ganske annet er det imidlertid når en forhenværende domprost i Hamar bispedømme belærer om fremveksten av humanisme, frihet. likhet og brorskap med henvisning til Luther. Det var beklemmende.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke