hacklink
17. sep
MER LÆRING: Innsenderen mener elevene lærer mer av å se der det skjedde med egne øyne. Bildet er fra Auschwitz. FOTO: SCANPIX
 
Holdningsskapende dokumentasjonsturer
HVITE BUSSER: Vi vil gjerne få kommentere leserinnlegget fra Gunnar Skjeseth den 25. juni under overskriften «Med De hvite bussene på tur».

Publisert: 28.jun.2018 13:24
Oppdatert: 28.jun.2018 13:32

Skjeseth har helt rett i at det finnes mye undervisningsmateriell om Holocaust og Den andre verdenskrig som man kan lese seg til, eller se på film, uten å reise på tur. Han har også rett i at Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret) i Oslo kan gi elevene læring om temaet.

Aktive Fredsreiser mener at det ikke er et «enten eller». Våre turer fokuserer på holdninger. Vi snakker mye om rasisme, mobbing og menneskerettigheter. Vi ønsker å bidra til at ungdommene får gode verdier som de senere i livet kan ta kloke valg basert på.

Så viser vi ungdommene de stedene der gale ting skjedde som følge av gale valg. Det å se leirene, gasskamrene, kremasjonsovnene, Berlinmuren og Stasifengselet aktiverer flere sanser. Dette gir bedre læring. Det handler altså om mer enn datoer og årstall.

Sigrid Leraand har skrevet en bachelorgradsoppgave der hun har undersøkt hvilke erfaringer elevene har fra den opplevelsesbaserte historieformidlingen på våre turer. Hun konkluderer med at «tidligere konsentrasjonsleirer egner seg som læringsarenaer og som en del av en variert undervisning.» og at «menneskerettighetene får en klarere betydning, og at de nynazistiske bevegelsene i landet vårt ikke får grobunn til å utvikle seg.»

På våre turer gir vi elevene en balanse mellom «ondskap» og «menneskets positive krefter». Vi viser dem de fantastiske saltgruvene i Krakow, folklore og storslått arkitektur. Geografi, matkultur og språk er vi også innom.

Leraand påpeker i sin undersøkelse dessuten at «Ved å bruke flere læringsarenaer får elevene sette kunnskap inn i relevant kontekst». Og hun viser til at; « Studiereisen styrker klassemiljøet og det sosiale samholdet.»

Til sist vil vi, for ordens skyld, kommentere to punkter i Skjeseths henvisning til eget leserinnlegg fra 2011:

1) Det er korrekt at det aldri dro noen hvite busser til Auschwitz. At stiftelsen het det i perioden 1992 til 1998 dreier seg om at det var Auschwitz som var ett av målene for reisen med våre busser som den gang var hvite. Stiftelsen skiftet i 1998 navn til «Hvite busser».

2) Det er ikke korrekt at de hvite bussene hentet ut de norske fangene og lot de fem norske jødene være igjen. Faktum er at de norske fangene ble sendt til Neuengamme den 1. mars 1945. Det var nazistene som arrangerte transporten og det var de som nektet de norske jødene å bli med transporten. De hvite bussene hentet ut nordmennene fra Neuengamme. De fem norske jødene (deriblant Steinmann og Eitinger) overlevde med knapp margin. Leiren ble frigjort den 11. april 1945.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke