15. sep
 
Hoved-sykehusets Svarteper

Publisert: 14.mar.2017 13:14
Oppdatert: 14.mar.2017 13:24

Under denne tittelen skriver to som skulle ha litt rede på dette, tidligere viseadministrerende direktør I. Stokstad og tidligere styremedlem B. Gravdal i Sykehuset Innlandet om økonomiske bekymringer som vil komme om det bygges nytt sykehus. De tror ikke at helse Sør-Øst har økonomi for et slikt sykehus, og henviser til det nye sykehuset i Østfold som ble bygget for lite og strever med betydelige underskudd.

De sier at kapitalkostnadene vil være 500 millioner pr. år. Det vil redusere midler til drift dramatisk. I henhold til idefaserapporten skal 20 prosent av sengekapasiteten reduseres og oppgavene overføres til kommunene som verken har midler eller kapasitet til å takle dette tilfredsstillende, det vil gå utover kommunenes andre tilbud for de eldre, mener de. Dette virker skremmende på oss som håper på god akuttservice her i innlandet og som håper å slippe å måtte dra til Oslo.

Men i motsetning til nytt akuttsykehus ved Mjøsbrua, hva ville det koste å ruste opp og drive akuttsykehus i noen av de eksisterende sykehusene på begge sider av Mjøsa? Sanere hus eller grave under jorda for å få nok parkeringsplasser kan vel bli vanskelig og også en stor utgift? Kanskje det går an å flytte på leger i stedet for på pasientene? Øyeavdelingene på Lillehammer, Gjøvik og Elverum har et slikt samarbeid.

Vi venter i spenning på denne konklusjon de bestemmende myndighetene skal komme med. En vanskelig jobb må de jo ha. Trist hvis nytt sykehus skal gå utover den øvrige eldreomsorgen og rehabiliteringen som er så viktig. At rehabiliteringsinstitusjoner har måttet vike mot spesialisthelsetjenesten og sykehusdrift har vi sett. 11 institusjoner og mange plasser på de eksisterende institusjonene er nedlagt her på Østlandet etter at Helse Sør-Øst ble en del av spesialisthelsetjenesten.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke