hacklink
17. sep
Sykehus: Dette er en mulig plassering av sykehuset ved Mjøsbrua i Moelv.Foto: Christian E. Bergheim
 
Hovedsykehus – men hvor?
Så har debatten blusset opp igjen, åpenbart utløst av ordfører Einar Busteruds innlegg i HA 21. januar og ass. fylkeslege Bergaust 22. januar. Jeg vil gi begge disse min tilslutning og støtte.

Publisert: 28.jan.2019 15:50
Oppdatert: 28.jan.2019 16:04

Innleggene ble møtt av blant annet «mislykket» og «alenegang». Dette er ikke riktig. Jeg opplever at svært mange og ikke bare hamarsinger, som er tvilende til en plassering ved Mjøsbrua. Og som mangeårig sykehuslege tillater jeg meg å ha noen synspunkter.

Dette er ordfører Einar Busteruds innlegg.

Dette er ass. fylkeslege Sissel Bergausts innlegg.

Den aktuelle sykehussaken har etter min mening to viktige problemstillinger:

Et hovedsykehus eller ha det som nå?

Lokalisering av nytt sykehus.

Er det nødvendig å samle de forskjellige funksjoner i et hovedsykehus? JA!

Den saken er nå avklart etter over 10 års unødvendig krangel og intern uenighet (burde vært avgjort for lengst). Vi kan nå se frem til et moderne, fremtidsrettet sykehus med pasientbehandling, undervisning og forskning. Den nåværende strukturen er uøkonomisk og uhensiktsmessig.

Lokaliseringen er meget viktig. Jeg har også tidligere gitt uttrykk for at en plassering ved Mjøsbrua ikke er optimal. Det ser jeg som et politisk kompromiss og ikke som faglig begrunnet.

Med moderne kommunikasjoner og ambulansetjenester i fremtiden vil lokalisering og avstander ha liten betydning for pasienter og pårørende..

Men et moderne sykehus er også en samling av avansert utstyr og høyt kvalifiserte leger, sykepleiere, teknikere og et bredt spekter av servicepersonale.

Sykehuset trenger avansert logistikk for å driftes. Personalet og deres familie vil ha behov for bolig, barnehage, skole, arbeidsplasser utenom sykehuset, osv. Lang arbeidsdag, vakt og bakvakt på flere nivå, harmonerer ikke med lang vei hjem.

Det er en illusjon å tro at høyt kompetent helsepersonell vil komme strømmende til fordi om det bygges et nytt sykehus. Og dette er ikke et spørsmål om kravstore leger og sykepleiere. Yngre spesialister vil vurdere tilbudene som vil være i skarp konkurranse med avanserte institusjoner i inn- og ikke minst utland.

Dette tilsier at et nytt sykehus må ligge i nærhet til større bymiljø og kommunikasjonssentra. Kan for eksempel mjøsbruområdet dekke disse behovene? Ja, kanskje, men det vil ta lang tid og den tiden har vi ikke.

Så til slutt. Blir det hovedsykehus i Innlandet? Avisoppslag, og noe annet vet ikke jeg, reiser betydelig tvil og sterk resignasjon. Men det er jo lov å håpe?

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke