16. sep
 
Høyere fartsgrense kan bedre sikkerheten

0
Publisert: 15.aug.2016 04:00
Oppdatert: 15.aug.2016 07:02

– Ingen tar til orde for å redusere antall naskere i butikker ved å justere grensen for hvor mange varer du kan ta med deg gratis opp fra null til tre. Vi mener det samme gjelder på vegene, kunne vi lese i lederen i mandagens HA.

Dette mener jeg er en meningsløs og direkte useriøs sammenligning.

Spør du meg, hadde det passet med en rutinemessig promillekontroll før HA satte seg i bilen og trykket dette. Lederen gjorde et tappert forsøk på å styre etter vegen, men på grunn av uoppmerksomhet, havnet HA i grøfta.

Tallene er ganske klare. Selv om samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen har hevet fartsgrensen fra 100km/t til 110km/t på de beste 4-felt motorveiene, har det ikke blitt flere ulykker. Faktisk har snitthastigheten bare økt med to kilometer i timen, opp til 106. Fordelen er at bilistene nå kjører lovlig på disse veiene. Tall fra det danske Vegdirektoratet viser at trafikksikkerheten bedres når fartsgrensene økes.

Derfor mener jeg vi må våge å tenke nytt og annerledes. Siden fartsgrensene ble satt i Norge, har veistandarden økt, bilene er blitt tryggere, kjøreopplæringen er blitt bedre etc. Spesielt med tanke på at trafikkbildet også har endret seg på flere steder. Ser man på riksveg 3 gjennom Østerdalen, har det vært en del fraflytting fra hus langsmed veien. Da er kanskje ikke alle 60-grensene lenger nødvendig?

Man kan i det minste gjøre en ny vurdering på om det skal innføres en 70 km/t-grense på noen av disse strekningene. Jeg må påpeke at dette er en beslutning som er opp til Vegvesenet, ikke meg som politiker. Men det jeg kan gjøre er å gi dem muligheten til å gjøre det, ved å endre kriteriene.

Stortingsrepresentant

Hedmark Frp

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke