hacklink
18. sep
 
Høyhus - skyskrapere

Publisert: 27.okt.2016 17:13
Oppdatert: 27.okt.2016 17:17

Det er ikke akkurat skyskraper det som er planlagt i Brumunddal, men høyt nok, ikke noe for alderdom og uførhet kan jeg tenke meg. Hva om heisen står? I et fire etasjes bygg i Storgata i Moelv sto den i fire uker. Tungt for 80-90 åringer som skulle opp med tunge handleposer.

Jeg besøkte en gang en dame som bodde i 6. etasje i Oslo. Fra den lille balkongen hennes og ned syntes jeg at det var svimlende høyt. Når folk bygget seg hus utover landet her i Norge, var det vanlig for å spare plass og penger å ha oppholdsrommene i første etasje, soverom og bad, do og slike ting i annen etasje.

Når så alderdom og uførhet kom, var denne trappen opp til annen etasje vanskelig å forsere. For mange ble det rett inn på aldersinstitusjon eller sykehjem. Lå en på sykehus for lårhalsbrudd, kom spørsmål om en kunne bli utskrevet til hjemmet. Var en avhengig av trapp kunne det bli vanskelig. For hjertepasienter med tung pust, var trappen også vanskelig. Men når en er sprek, stoler på heisen og at det ikke blir brann, vil nok mange synes at det må være stas å bo slik høyt over alle andre og med fin utsikt.

Ved brann må jo heisen stå. Det har vært gjevt å bygge høyt og høyest har jeg inntrykk av, det er vel ikke bare for å spare plass? Det skal være Kina som har rekorden når det gjelder høyde, nemlig et bygg på 101 etasjer, pluss fem etasjer under jorda. Verdens tredje høyeste bygg skal være i Saud Arabia. Hvem som står som nr. 2 vet jeg ikke, er det London eller Chicago?

I London er det en bygning på 310 meter med fasong som en spiss eller et tårn. I Oslo er det vel La Plaza hotellet som er høyest. Dette bygget er117 meter høyt, har 37 etasjer, 673 rom og 1.500 senger. I 2010 kunne de fortelle at de hadde hatt 4,5 millioner gjester. Så vi er ikke borte her i Norge heller skjønner vi.

Men Jeg er nå glad så lenge jeg har det jeg behøver i første etasje og kan derfra gå rett ut i naturen. Alle er vel ikke så heldig. Trapper skal jo være fin trim, «la heisen stå» heter det.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke