Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
SYKEHUS-KAOS: Bjørn Jarle Røberg-Larsen etterlyser en plan for sykehusene i Hedmark og Oppland.
 
Høyre skaper kaos om sykehusene i Hedmark
SYKEHUSKAOS: Det er rett og slett komplett kaos når det gjelder hvilket syn Høyre regionalt har på sykehus i vår region.

Publisert: 05.jul.2017 10:59
Oppdatert: 05.jul.2017 11:02

Etter at Høyres helseminister Bent Høie besluttet at Kongsvinger sykehus skal legges inn under Ahus, hersker det usikkerhet og kaos når det gjelder framtida for resten av sykehusene i Hedmark og Oppland.

Det er all grunn til å være bekymret. Ikke for Kongsvinger eller sørfylket, der er situasjonen avklart: Ahus vil være det nye hovedsykehuset, mens Kongsvinger sykehus skal ha en plass i det framtidige sykehustilbudet rundt Ahus. Men for resten av pasientene i Hedmark og Oppland er forutsigbarhet byttet ut med usikkerhet, og grundige sykehusprosesser byttet ut med uvisshet.

Verst er dette formodentlig for Hedmark, og for sykehusene i Elverum, Hamar og Tynset. Sykehuset Innlandet slår fast at sykehustilbudet i Innlandet blir svekket, og blant annet at anslagsvis 110 millioner kroner må spares inn hvert eneste år på de andre sykehusene. Ettersom det er i Hedmark pasientgrunnlaget med ett har blitt redusert med 50.000 mennesker, er det også trolig at de tre øvrige sykehusene i Hedmark må ta størstedelen av kuttet.

Dét kan bli utfordrende for sykehusene i fylket vårt. Allerede i dag trenger de MER penger, ikke mindre, for å tilby den beste pasientbehandlingen til innbyggerne. Om sykehusene i Tynset, Elverum og Hamar nå i stedet må kutte driften med 110 millioner kroner årlig, er det grunn til å frykte konsekvensene.

Hva er Høyres plan? Ut fra kommentarene som gis, er det overhodet ingen plan. Alt går på lykke og fromme. Høyres stortingsrepresentant Gunnar Gundersen sier til pressen at han anser beslutningen som en «grunnstøting» for et mjøssykehus, og mener primært det nå må bygges nytt sykehus i Stange. Høyres førstekandidat ved høstens valg – selv fra Stange – er ikke enig, Han vil ha et nytt mjøssykehus, og omtaler reduserte driftsmidler på 110 millioner kroner som «et problem mindre» (!). Mens Høyres ordfører i Elverum sier at dette rydder veien for Elverum som hovedsykehus. Tidligere har Hamar Høyre sagt at de vil ha sykehus i Hamar, og Løten Høyre har sagt at de vil ha sykehus i Løten. Så det er rett og slett komplett kaos når det gjelder hvilket syn Høyre regionalt har på sykehus i vår region.

Og det kaoset hadde vi kunnet leve greit med, hvis bare Høyres helseminister hadde vært klar og tydelig, og hadde vist oss hva Høyres plan nasjonalt er for sykehustilbudet i Hedmark og Oppland. Men Bent Høie er rett og slett helt taus. Og dét er alarmerende. Når helseministeren setter i gang strukturendringer for én del av regionen vår uten å si noe om konsekvensene for resten av pasientene, er det all grunn til å frykte det verste.

For med valgløfter om nye 25 milliarder kroner i skattekutt til mangemillionærer og milliardærer, er det ikke trolig at helseministeren får en pengesekk til å rette opp kostnadene som hans egen inngripen påfører de øvrige sykehusene i regionen vår. Tvert om – her er det bare å konstatere at Høyre driver en helse- og sykehuspolitikk for Hedmark og Oppland som er helt uten plan, helt uten faglig forankring og helt uten utsikter til å ta innbyggernes behov for trygge sykehus på alvor. Det ser ut til at det eneste som kan rydde opp i dette, er en valgseier for opposisjonspartiene og en ny Arbeiderparti-ledet regjering etter valget i september.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke