17. sep
 
Høyre snakker ned læreryrket

0
Publisert: 26.aug.2015 04:00
Oppdatert: 26.aug.2015 06:58

Fra Høyre har vi nå i flere år hørt omkvedet: «Vi har for dårlige lærere». Arbeiderpartiets Trond Giske sier det slik: «Vi har en dyktig lærerstand. De er engasjerte med mye erfaring og kunnskap, men det må bli flere av dem». Nå sørger regjeringen for at kommunenes økonomi forverres. Det går ut over antall lærere i skolen. Kommunene sier opp lærere. De blir færre og ikke flere.

Vi som jobbet med skolepolitikk for 35-40 år siden hadde staten som arbeidsgiver for grunnskolen. Kommunene har nå den rollen og det har blitt unødig strid mellom arbeidsgiverne og lærerstanden. Her bærer kommunene (KS) det største ansvaret. Når Trond Giske anbefaler at staten igjen må inn og ta alt hovedansvar for vår enhetsskole så er det riktig. Vår enhetsskole får nå et variert mønster utover i vårt land. Den preges alt for mye av kommuners økonomiske muligheter og prioriteringer.

Vi lærte som unge rundt 1950 at Arbeiderpartiets enhetsskole skulle bidra til å jevne ut skiller skapt av økonomisk ulikhet og forskjell i sosial bakgrunn. Skolen skulle også gi full likestilling mellom yrkes- og allmennutdanning. En skole for alle er en berikelse og vil fremme toleranse, forståelse og vennskap mellom ulike grupper og kulturer, ikke minst i den tid vi nå lever i. I skolen må det fremmes godt samarbeid på tvers av skiller i livssyn og ikke en oppsplitting og økt privatisering av skolesektoren slik Høyre vil.

Trond Giske er en svært dyktig politiker som evner å peke på dagens skoleproblemer. Hans anbefaling om å sette inn flere lærere på de første klassetrinn i grunnskolen er viktig. Det vil gi en bedre start for de små, og vil bidra til bedre mestring seinere i skole- og arbeidsliv. Så må respekten for læreryrket bli langt bedre enn i dag. Lærerne gjør et svært godt og viktig arbeid i formingen av de barn som senere skal bli gode samfunnsborgere. Høyre prater dette viktige yrket ned ved sitt stadige mas om at våre lærere er for dårlige.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke