Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
REVERSERE?: Jan Tore Sanner bruker begrepet feil, i forsøk på å stemple Senterpartiet som bakstreversk og utviklingsfiendtlig, mener Jan Kåre Moan. FOTO: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 
Høyre-språket og hva det egentlig sier
Språket påvirker vår måte å tenke på. Språk forfører.

Publisert: 02.aug.2017 10:54
Oppdatert: 02.aug.2017 10:55

I krampaktig forsøk på å lansere det politiske budskapet sitt, definerer partiet ord og begreper på sin måte og satser på at velgerne lar seg lure.

Her et par eksempler:

Reversere. Begrepet blir til stadighet brukt av Jan Tore Sanner i forsøk på å stemple Senterpartiet som bakstreversk og utviklingsfiendtlig.

Senterpartiet vil – i hans fremstilling – reversere alle Regjeringens såkalte «reformer», reformer som høyresiden hevder er både fremtidsrettet og helt nødvendige.

Så til fakta: «Reversere» (motsatt: «avansere») innebærer en forutsetning om framskritt.

Men gir det mening å reversere noe som ikke kan gå fremover? Selvsagt ikke. Derfor blir premisset feil.

Senterpartiet og andre meningsmotstandere av Høyres sentraliseringspolitikk er ganske enkelt ikke med på at den betegner noe fremskritt.

Fremskritt er ikke kvantitet (store enheter), men kvalitet. Derfor er det å være motstander av denne regjeringen sine altomfattende sentraliseringsforslag ikke å reversere, men å stå for et annet samfunnssyn og ønske om en annen framtid enn den Høyre legger opp til.

I tillegg registrerer vi nå at tunge språkfolk, som Sylfest Lomheim, både blir indignert og provosert av Høyres forsøk på å lage skjellsord av «reversere»:

«Gode høgreside, finn på eit anna ord. For de tek feil. Reversering er ikkje per se noko skjellsord, det er ein kvalitet og ein naudsyneleg eigenskap som må vera der, tilgjengeleg, i all trygg ferdsel og framferd».

Stor og robust. Som om «stor» og «robust» skulle være synonyme begreper. Tvert imot.

De fleste resultatene fra organisasjonsforskning indikerer det motsatte. «Stort og sårbart» er nærmere sannheten.

Etter at det nå har blitt slått ettertrykkelig fast, har vi registrert en endring av retorikk til «Stor og slagkraftig».

Så gjenstår spørsmålet om hvem som skal utsettes for slagkraften – hvem som blir liggende nede for telling. Det skulle vel aldri være brukerne av de slagkraftige tjenestene?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke