Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
20. sep
 
Høyres troverdighet
I HA 5. mai slår Høyres ordførerkandidat på stortromma.

0
Publisert: 07.mai.2015 15:28
Oppdatert: 07.mai.2015 15:29

MENINGER

«Høyre og andre opposisjonspartier har i hele denne perioden pekt på behovet for å dempe veksten i driftsbudsjettet for å komme i balanse og samtidig sette av penger for fremtidige oppgaver».

Jeg har i mange år gått med den forestillingen i hodet at Høyre er en eksponent for nettopp en slik tanke. Sette tæring etter næring. Den oppfatningen har fått kraftige motforestillinger i de senere årene.

Høyre var sammen med BBL den sterkeste pådriveren for tunge investeringer i de siste periodene. Ikke minst presset de gjennom forslaget om den største investeringen i kommunens historie - i siste kommunestyremøte før forrige kommunevalg. Investeringen har gitt oss et resultat som er flott og som vi på mange måter er stolte over. Det er få uenige i. Det er heller ikke poenget når man skal drøfte økonomisk troverdighet.

Beslutningen ble imidlertid presset gjennom med en sannsynlighet for å holde budsjettet på 27 prosent. Det var uansvarlig. Hva var følgene av en slik beslutning? Jo, før investeringen var gjennomført, måtte kommunestyret tilleggsbevilge 60 millioner kroner.Det hører også med til historien at et enstemmig kommunestyre senere har besluttet at investeringer ikke skal startes uten en gjennomføringsprosent på minst 70.

Videre står å lese at det ikke er kommunens investeringer som har fått oss opp i problemer. Tenk det! Da jeg i sin tid måtte gå i banken for å låne penger til husbygging, måtte jeg binde meg til å betale både renter og avdrag. Finanskostnader kaller noen det. Det er selvsagt også en del av driftsregnskapet. De kalles bare noe annet. Behovet for å betale disse kostnadene melder seg hver måned, hele året, hele låneperioden. Men det er altså ikke noe problem at kommunens samlede lånegjeld ligger i milliardklassen? Dette er tydeligvis gratis penger i Knut Fangbergets øyne.

Ordførerkandidaten gjør også et poeng av at Høyre i kommunestyret har fremmet en rekke forslag som ville bedret kommunens økonomi. Jeg mener å huske at Høyre ved siste budsjettbehandling fremmet to forslag i den «retning». Selge parkeringshuset ved Vestre torv og la private bygge den nye barnehagen som er vedtatt bygget.

I forslaget hadde Høyre innkalkulert en salgssum på 200 millioner kroner for salg av parkeringshuset. Jeg har så langt ikke sett noen overbevisende dokumentasjon på at noen er i nærheten av å ville kjøpe for en slik pris.

Å la private bygge barnehagen, ville selvsagt hjelpe på kommunens balanse med ca. 60 millioner kroner. Det skal partiet «godskrives» for. Men at det ville bety bedre eller billigere barnehageplasser for de som har behov for det, er ikke riktig. Dessuten mener Arbeiderpartiet at det å planlegge, bygge og drive barnehager ligger tett opp mot kommunens kjernevirksomhet.

«Skal du styre, må du ha hendene på rattet» står det i overskriften. Det er riktig. Men da må man være sikker på at sykkelen er i orden og ikke mangler styre.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke