17. sep
 
Høyresidens nei til det nasjonale
Civita-leder Kristin Clemet kalte tidligere i høst Senterpartiet for et nasjonalistisk eller nasjonalkonservativt parti.

Publisert: 04.des.2016 13:37
Oppdatert: 04.des.2016 14:31

Ved å bruke disse begrepene forsøker lederen for høyresidens fremste tenketank i Norge å fremkalle assosiasjoner til bevegelser og regimer som hun antar vil få norske politikere og velgere til å føle seg ukomfortable.

At Senterpartiet er et parti som er opptatt av nasjonal sjølråderett og folkestyre innenfor rammen av nasjonalstaten er det ingen tvil om. Der Clemets parti Høyre ønsker å overføre mer makt til EUs eliter i Brussel, ønsker Senterpartiet å ta mer makt tilbake til norske folkevalgte på Stortinget og i kommuner og fylker. Mens Høyre og Clemet ønsker mer overnasjonal styring, er det for Senterpartiet klart at et sterkt folkestyre forutsetter en velfungerende nasjonalstat. Senterpartiet er og vil alltid være en garantist mot norsk EU-medlemskap.

Jeg oppfatter Clemets karakteristikker av Senterpartiet som et forsøk på å få oss til å tie om disse viktige debattene. Jeg kan imidlertid forsikre både henne og velgerne om at Senterpartiet ikke kommer til å endre standpunkt når det gjelder synet på norsk EU-medlemskap, EØS, behovet for nasjonal kontroll over naturressurser og strategisk viktige selskaper eller andre viktige politiske spørsmål på bakgrunn av karakteristikker fra en tanskesmie.

Senterpartiets motstand mot overnasjonal styring og multinasjonale frihandelsavtaler stammer fra vår sterke tro på folkestyret – ethvert folks rett til å styre seg selv innenfor rammen av nasjonalstaten. Globale eliter anerkjenner i liten grad folks rett til å styre eget land. De skaper store multinasjonale handelsavtaler som EØS, TISA og TTIP som utfordrer selvstyreretten juridisk. I dag er det en sterk og økende folkelig motstand mot slike avtaler i mange vestlige land. Dette kommer av at de begrenser vanlige folks mulighet til å styre samfunnet de lever i.

Det er selvfølgelig mer komfortabelt for nyliberalister som Clemet å sette merkelapper på sine politiske motstandere enn å prøve å komme med saklige svar på kritikken mot handelsavtaler, salg av naturressurser og manglende demokratisk medvirkning i overnasjonale organer. Det hadde selvfølgelig vært mer behagelig for Clemet og høyresiden om Senterpartiet hadde latt seg kue til stillhet i disse debattene. Men det kommer ikke til å skje. Jeg anser det som en plikt som folkevalgt å snakke om det folk er opptatt av. Og mange er opptatt og skremt av en utvikling der stadig mer makt flyttes ut av Stortinget og kommunestyrene og inn i lukkede kontorer i Brussel og i konsernledelser. Som folkevalgt deler jeg naturlig nok denne bekymringen.

Det er ikke noe nytt at den EU-orienterte eliten angriper Senterpartiet. Under EU-kampen på 1990-tallet ble vi gitt et utall merkelapper. Gjennom hele Senterpartiets historie har vi kjempet mot sentralisering av makt og for geografisk og sosial utjevning. Senterpartiet har stått i opposisjon til det samfunnssynet som nyliberalismen står for, der overnasjonale institusjoner som EU styrkes og markedsøkonomien overordnes alle andre hensyn. Senterpartiet ønsker ikke et samfunn der politikken parkeres.

En av forutsetningene, både for et velfungerende demokrati og velferdsstat, er at innbyggerne føler tilhørighet til et fellesskap. Fellesskap gir vilje til å dele. Nasjonalstaten den mest velfungerende rammen vi kjenner for solidaritet og felleskap.

Økonomi- og finansredaktør i Allgemeine Sonntag Zeitung, Rainer Hank, skrev 31. desember i fjor at konseptet folkesuverenitet er en av de gode oppfinnelsene fra opplysningstiden. Han slo fast at folkesuverenitet innebærer en viktig forståelse: «Ikke bare elitene, også vanlige folk er gitt makt og selvbestemmelsesrett i sin stat, der alle kan føle seg ivaretatt.» Hank konkluderte med å vri på et gammelt fagforeningsordtak: «Nasjonalstaten er at avtalene begrenser folk flest sin mulighet til å styre samfunnet de lever i.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke