17. sep
Rives: Hullemanhallen.Foto: Tone-Kjersti Hulleman
 
Hullemanhallen rives
Borghild Rud, billedkunstner og illustratør for Alf Prøysens tekster og hennes bror forfatteren Nils Johan Rud, ble født på gården Lille Jesnes i Ringsaker kommune. Hullemanstallen som mine foreldre Frans og Inger-Else Hulleman bygget i 1968 er satt opp på Rud-familens låvegrunnmur.

Publisert: 04.apr.2018 13:49
Oppdatert: 04.apr.2018 14:09

Hullemanstallens område består av tre staller med plass til 25 hester og en stor innhegning/ridebane, en ridehall med leilighet over og to tilhørende toaletter. Mor og far drev miljøskole og rideskole her og i 1976 ble Hullemanhallen oppført, Norges første innendørs oppvarmede ridehall bygd med limtredragere fra Moelven Bruk, samme prinsipp som Vikingskipet. Et verksted er bygget i senere tid og pusset opp i 2012 og etasjen over stallen er oppusset og innredet til kontorer. Alle bygningene er intakt og godt vedlikeholdt.

Hullemanstallen var Norges største ridesenter og det ble arrangert nordisk mesterskap i dressurridning og nordisk i handicapridning her i 1981. Hullemanstallen hadde miljøskole og handicapridning på dagtid og ridekurs på kveldstid, en institusjon og et landemerke.

Ridehallen er opprinnelig regulert til aktivitetshall og i 1995 ble det kunstgress i hallen og Ham-Kam og andre lokale fotballag i Hamar og Ringsaker trente her i en periode. Hallen ligger godt ned i terrenget og trenger minimalt med strøm.

Far solgte hallen i 2002 som ridesenter som igjen ble solgt videre til Nordahl Hagen i 2012. Etter få års drift kunne vi lese i Ringsaker Blad at Nordahl Hagen var i dialog med Ringsaker kommune om å få regulert Hullemanstallen til boliger. I 2016 kjøpte Furnes Fotball hallen. Det ble lagt nytt kunstgress i hallen som er fullt operativ til dags dato med fotballag fra Hamar og Ringsaker. Furnes Fotball har solgt Hullemanstallen /hallen til Bjarne MInde, 4 like AS som skal bygge 15 boliger der.

Ringsaker har regulert området til boliger og detaljregulering gjenstår. Rivingen av Hullemanstallen/hallen er estimert til medio april-mai 2018.

Prosessen underveis har fra Ringsakers kommune vært under enhver kritikk med manglende kommunikasjon og informasjon til mor og jeg som nærmeste naboer og tidligere eiere, det handler om respekt. Vi har ikke mottatt nabovarsel, men har lest i aviser og har selv måtte ta kontakt med plansjefen som ikke kan gi oss informasjon. Vi har selv tatt kontakt med Furnes Fotball som er ansvarlige for rivingen, vi vet enda ikke eksakt dato.

I Hamar Arbeiderblad leser jeg nylig om to fotballhaller som Hamar kommune vil oppføre. Formannskapet har sagt ja til Storhamars planer for ny fotballhall og en for Fart er på trappene. Furnes Fotball skal rive Hullemanhallen og sette opp ny fotball hall en mil lengre opp i bygda. Hvor er logikken her?

Det vil bygges et boligområde på ca 40 boliger på Hullemanstallens nabotomt der det i dag er skog. Dobbeltspor til Lillehammer er planlagt 500 meter ovenfor Hullemanstallen og en transformater på 2000 m2 vil i den forbindelse bli bygget i naboområdet. Så mye for Ringsakers grøntarealpolitikk, som er å verne de grønne lunger. Nye boligområder blir oppført på skog og dyrket mark og operative og solide bygg, jf Hullemanstallen med tilhørende grøntareal som ligger tilpasset og godt integrert i terrenget må vike for boliger.

Jessnes vil med sine mange nye innbyggere og allerede etablerte barnefamiler , bla fra boligfeltet på Lille Jesnes som far solgte der det ikke var dyrket mark, skog eller bygg som måtte vike, vil nettopp trenge en aktivitetshall for kommende generasjoner. Hullemanstallen kunne og brukes som barnehage, barnegård, forsamlingssted og eller et kulturhistorisk senter, jf søsknene Rud. Grendehus og kulturhus er nettopp noe kommunene etterlyser i disse dager, kan vi lese i HA.

Venstres, MDG og Høyres politikk er å bevare og verne bygg som er solide og brukbare for å spare miljøet og klima for C02-utslipp som en bygge/riveprossess vil resultere i. Det er derfor verken miljøbevarende, kostnadsbesparende eller en helhetlig langsiktig politikk å rive et slik område med tilhørende funksjonelle bygninger.

Knutespunkstrategien som er en landsomfattende strategi, innebærer nettopp å bygge boligområder der det er jernbanestasjon og kollektivtrafikk for å spare klima, miljøet og de grønne lunger. Ringsaker kommune gjør det motsatte. På Jessnes går det en buss daglig mandag-fredag.

Nå når Hullemanstallen rives vil ikke bare et stykke verdifull norsk hestehistorie gå tapt, men og verneverdige og operative bygg som generasjoner kunne gjort seg nytte av. Hus treng folk og folk treng hus.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke