16. sep
 
Human behandling?

0
Publisert: 31.jul.2015 04:00
Oppdatert: 31.jul.2015 07:01

Afghansk minister kommer til Norge for å granske norske returer, leser vi. Siden februar har det vært stans i returene av barnefamilier til Afghanistan. Myndighetene der har protestert grunnet at sikkerhetssituasjonen i landet har vært kraftig forverret.

Men nå i juli får vi høre om en utkastelse som høres brutal ut, slik som Klassekampen forteller det i avisa 28 juli. Det var mor og far og to små barn. Moren var syk, derfor hadde medisinsk fagpersonell i Norge prøvd å hindre utkastelse, men ut skulle dem. Barnefaren fikk panikk og skrek da politiet troppet opp, og de andre i familien gråt.

Hvordan opptrådte disse politifolkene tro? Ja, det kan en lure på. Det var vel ingen kjære mor her, for hele familien ble transportert til legevakta i Tromsø. Der fikk mannen Stesolid, og så ble han puttet i glattcelle hvor han sovnet. For å få ekteparet til Oslo, fant politiet ut at ekteparet skulle reise for seg i et chartret fly, og barna for seg som da ble overlagt barnevernsvakten i Tromsø. Da mora ble skilt fra barna, ble jo hun noe «hysterisk» og skrek. Hun ble iført håndjern. Faren protesterte, og han ble påført en sele som bindes fast til hender og føtter slik at politiet kan ha full kontroll. (Body Cuff). Familien ble gjenforenet på asylfengselet på Trandum søndag kveld.

Morgenen etter mandag 13 juli 2015 ble familien satt på flyet sammen med personell fra Politiets utlendingsenhet. Det hører med til historien at vel fremme i Kabul ville ikke myndighetene der godta denne returen, det var den norske ambassaden som fikk jobben med å ordne opp.

Var en slik brutal framgangsmåte nødvendig? Hva sier den om norsk politi? Kunne ikke psykolog og helsepersonell bistå i en slik vanskelig situasjon, forklare og roe ned, passe på at mor og barn ikke ble skilt? Måtte denne familien ut akkurat på timen og dagen? Ja, det er mine tanker om dette, jeg gremmes over å lese om slike ting, og også om den lite humane behandling asylsøkere kan få på Trandum., folk som kan ha opplevd mye vondt fra før. Dette er altså Norge, huff.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke