hacklink
18. sep
 
Human-Etisk Forbunds fett

Publisert: 20.des.2018 14:12
Oppdatert: 20.des.2018 14:12

«Human-Etisk Forbund lever fett på offentlige midler» er overskriften på John Glenn Robertsens innlegg i HA 20 desember. Han får hakeslepp av å se hva dette livssynssamfunnet får tildelt. Det er neppe til hans trøst, men vi kan opplyse at humanistene burde fått enda mer.

Å mene at de offentlige tilskuddene til tros- og livssynssamfunn er for store, er et helt legitimt standpunkt. Dersom Robertsen mener at de bør minskes bør han starte med sitt eget trossamfunn, Den norske kirke (Dnk). En reduksjon her vil automatisk medføre reduserte tilskudd til Human-Etisk Forbund (HEF) og alle andre tros- og livssynssamfunn utenfor kirken. Det disse får bestemmes av tilskuddene til kirken.

Vi i HEF kunne ha høstet inn flere offentlige kroner dersom vi hadde gjort som kirken, innlemme barn i medlemslistene. Vi har derimot satt en 15-årsgrense for medlemskap. Vi har, som kirken, riktignok mulighet til å føre opp medlemmers barn som «tilhørige». Det benytter derimot få av våre medlemmer seg av.

Til Robertsens kritikk av vår egenandel, kan vi opplyse at Dnk ikke har kontingent for sine medlemmer. Det har HEF. For tiden er den på 450 kroner i året. Studenter, pensjonister o.a. får redusert kontingentkrav. Robertsen har likevel rett i at vi neppe kan konkurrere med frikirkene når det gjelder egenfinansiering. Der er nok begrepet «tiende» mer utbredt enn i HEFs medlemsmasse. Men kontingentinntektene utgjorde i år 20,5 millioner. Den offentlige støtten var på litt i overkant av 100 millioner kroner.

Den norske kirke får årlig 4,2 milliarder fra det offentlige. Andre tros- og livssynssamfunn får til sammen 370 millioner. På den mest besøkte dagen i året, på julaften, går 10,5 prosent av befolkningen til gudstjeneste i kirken. I Hamar var 72,9 prosent av befolkningen medlemmer i kirken, mens 54,7 prosent av antall fødte ble døpt der (2017). Dåpstallene indikerer at kirken vil få færre medlemmer framover. Det vil medføre at HEF og de andre tros- og livssynssamfunnene kan se fram til enda mer i tilskudd pr. medlem. Robertsen burde foreslå at også medlemstallet i kirken skal være bestemmende for tildelinger til Dnk. Slik han kan ha få redusert framtidig støtte til samfunnene utenfor.

Som kjent blir de offentlige midlene utregnet pr medlem ut fra brøken tildeling til Den norske kirke - delt på medlemmene der. I kirkens pott der tallene utregnes fra, inkluderer man ikke tilskuddene kirken får til presteutdannelse via Teologisk fakultet, Menighetsfakultetet – eller til Misjonshøgskolen. Gratistjenestene kirken får av kommunene, som IT-systemer, regnskapsføring og revisjon er heller ikke inkludert. Dessuten får Dnk fremdeles dekket det meste av pensjonskostnadene til prestene, noe som heller ikke er inkludert i potten for utregning. Altså, hadde det vært full rettferdighet, vil HEF og andre samfunn fått enda mer pr. medlem enn vi gjør i dag.

Det foregår et kontinuerlig arbeid for at midler til primæraktiviteter i HEF skal øke. Ikke minst til arbeidet med Humanistisk konfirmasjon, som mange unge medlemmer av Robertsens trossamfunn benytter seg av. Både dugnadsarbeid og frivillig arbeid ligger til grunn for våre seremonier. Uten frivilliges innsats hadde vi ikke kunnet tilby vigsel, navnefest, konfirmasjon eller gravferdsseremonier.

Pressesjef Human-Etisk Forbund

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke