Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
Humanismen er uholdbar
Livssyn

Publisert: 04.jan.2016 04:00
Oppdatert: 04.jan.2016 09:04

Menneskeorientert pliktetikk prioriterer menneskets fornuft fremfor Gud. Slik overmot innebærer en uholdbar slutning.

Det uholdbare gjelder allmenngjøring av menneskeskapte normer, fordi mennesket er et endelig vesen som eksisterer i tid og rom. Mennesket er et timelig og begrenset fornuftsvesen som ikke kan gå utover seg selv.

Det problematiske ligger i slutningen fra det enkelte til det allmenne. Slutningen fra mennesket som et endelig fornuftsvesen, til allmenngyldige lover eller normer er ugyldig. Grunnen er at dette vil være å gå utover det menneskelige subjekts anvendelsesområde.

Mens Gud som er et absolutt eller ubetinget fornuftsvesen er mennesket et betinget fornuftsvesen. Det betyr at det «humanistiske prosjekt» om å utelate Gud, særlig i begrunnelsen av normer og lover, er mislykket. Humanismen er uholdbar på grunn av uholdbar allmenngjøring.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke