17. sep
 
Hurra - eiendoms-skatten begrenses!

Publisert: 28.jan.2018 19:13
Oppdatert: 28.jan.2018 19:28

Regjeringen har foreslått at den kommunale eiendomsskatten skal begrenses fra dagens sju til maksimum fem promille. Redaksjonen i HA beklager at kommunene får begrenset sin selvbestemte skatterett. Det blir samtidig nevnt at flere kommuner har innført såkalt bunnfradrag som begrenser noe beskatningsgrunnlaget.

Det er ikke tvil om at eiendomsskatten er meget usosial og rammer spesielt enslige med minsteinntekter. Min bokommune - da styrt av Ap - økte for noen år siden eiendomsskatten med over 20 prosent på grunn av økonomiske vansker. Den alminnelige prisstigningen var da tilnærmet 3,3 prosent.

Min hyttekommune - også styrt av Ap - økte samme skatten med hele 69 prosent fra 2014 til 2015. Den alminnelige prisstigningen var da omlag 2,2 prosent. Årsaken til den enorme skatteøkingen var igjen manglende økonomisk styring og styggedommen med svartelistingen i landlisten - kalt Robekklista.

Bokommunen har innført begrenset bunnfradrag som reduserer noe beregningsgrunnlaget for beskatningen. Hyttekommunen har ikke innført bunnfradrag slik at skatten regnes direkte av skattetakstgrunnlaget. Den kommunale eiendomsskatten er nærmest en form for dobbeltbeskatning fordi de samme eiendommene også er gjenstand for beskatning etter skatteloven. Etter grunnloven er slik dobbelt beskatning meget tvilsom - kanskje uriktig.

Beklageligvis har flere av disse skattekommunene misbrukt tilliten om selvbestemt beskatning. Slik praktisering av monopol/rett overfor eierne av hus og hytter er uhørt og skammelig - og bekrefter overforbruk og manglende økonomisk styring, som igjen går utover skattebetalerne.

Det er flere muligheter til å begrense de kommunale utgiftene med. Etter min oppfatning bør de folkevalgte først og fremst se på sine politiske posisjoner. Antall folkevalgte i kommunene og fylkeskommunene bør kunne reduseres med 1/3 av dagens representanter uten fare for det viktige med demokratiet.

Pensjonist

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke