17. sep
 
Hva er det vi ikke tør å se?
Oppvekst

Publisert: 29.jul.2016 04:00
Oppdatert: 29.jul.2016 08:14

Vi har mange statistikker som synliggjør at mange strever mye for å finne ut av livet sitt. Dette er vond lesing, berører mange, men er helt klart verst for de som opplever det slik. At så mange er misfornøyd, de mangler erfaringer som gir mestring og synes selv at de har flest nederlag. De er ensomme fordi de mangler venner, mange opplever også mobbing, vold og overgrep.

Det bekymrer meg å vite at det er den enkeltes oppvekst som fører til denne negative opplevelsen av sitt jeg, at samvær med mor og far, slekt og venner, helsestasjonen, barnehage, skole, SFO og fritidstilbud gir slike erfaringer.

Oppveksten er gull verdt, den er barnas mulighet. Barns lek skal være utgangspunktet for erfaringer og opplevelser som bygger likeverd og robuste mennesker. Robuste nok til å gå inn i voksnes rekker og slik at de er i stand til å videreføre gode verdier. Verdier i praksis som gir alle rett og mulighet til å kunne delta i arbeid og samfunnsliv. Jeg jobber selv i barnehage og jeg spør meg selv: Hva er det vi ikke tørr å se? Hva er det vi som voksenmodeller gjør feil når så mange barn og unge etter noen år blir synlige i den negative statistikken? Statistikken viser at barna, ja, de er der. Hvordan finne dem så tidlig som mulig? Dette spørsmålet angår oss alle.

Det bør være alle barn og ungdom sin rett å kunne ha en drøm og følge denne. Erfaring og teorier tilsier at det å bli sett og hørt bidrar til den enkeltes vekst og utvikling. Så hvor er det vi feiler? Er det kunnskap om hva vi skal se etter som mangler, tørr vi å se det vi ser?

Med mål om å redusere antallet i de negative statistikkene, må vi løfte inn andre viktige spørsmål: Hvordan kan vi få barn og unge til å vokse opp uten frykt for at de ikke er gode nok, eller frykt for at de ikke er verdt å elske som de er? Hvordan bli tryggere på seg selv? Hvordan få en tydeligere retning ut fra seg selv, sine behov og ønsker? Hvordan bryte gjennom det som stopper en?

Barn og ungdoms oppvekst er en av de viktigste debatter vi kan ta fremover. Jeg mener det er et viktig politisk arbeid å følge opp denne debatten. Spørsmålene er viktig forebyggende arbeid og vil bety mye for den enkelte og vår folkehelse. Det er ikke opp til det enkelte menneske å følge opp alene. Dette er et stort samfunnsansvar, der mange aktører har en viktig rolle.


 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke