hacklink
17. sep
 
Hva er galt med skolen?

Publisert: 16.mai.2018 16:17
Oppdatert: 16.mai.2018 16:19

Det sies at vi i Norge har verdens beste skole, men er det slik? Har vi en god skole når elever starter på videregående med fag som ikke er bestått fra ungdomsskolen? Eller som rektor på Stovner videregående sa: «Mange elever på Stovner strever med å møte kravene i videregående skole. Enkelte kan ikke hele alfabetet, andre sliter med tallrekken.» Og noen slipper nynorsk, andre må ha nynorsk, og elevene blir forvirret og misfornøyde.

Det må være et glipp et sted, i grunnskolen kanskje? Barn som ikke har vært så lenge i Norge, har de egentlig tilstrekkelige kunnskaper i norsk? Og foreldrene har kanskje ikke lært norsk ennå, og kan derfor ikke hjelpe med lekser. Sender vi ungdom inn i videregående skole uten faglig bakgrunn, slik at de kommer til kort i undervisningen, er det ikke å undres over at vi får elever uten motivasjon. Og at de faller ut, blir dropouts. Dette gjelder ikke bare minoriteter, men norske barn også.

Skolemyndigheter og skoleledere må understreke at elevrollen har klare forpliktelser for alle som får skoleplass. Slik skaper vi forståelse for at skolen er et godt tilbud, og ikke en tvangsmessig oppbevaringsplass. På den andre siden bør lærere ha mulighet til å komme med kritikk, de må ha ytringsfrihet og frihet til å skape mangfold og tilhørighet. Det må ikke bli slik at lærerne er redd for å ytre kritikk av systemet. Når har vi havnet i denne fella? Ved hjelp av opplæringsloven skal vi unngå at elever blir mobbet av lærere. Men andre veien, at elevene også må lære at de som underviser, skal ha rett til tilnærmet ro i klasserommet. Har lovgiverne glemt det?

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke