hacklink
18. sep
SYKEMELDT: Artikkelforfatter Toril Heggen Munk skriver om da hun var lagt inn på sykehus for to år siden.
 
Hva er sykemelding - hvem har skylda?
Sykemelding: Er det kanskje viktigere å se på hvorfor mange er på jobb, i stedet for å se på hvem som har skylda når folk ikke er på jobb?

0
Publisert: 09.apr.2015 04:00
Oppdatert: 09.apr.2015 07:20

Livet består av - som man sier i vielsesritualet - gode og onde dager. Selv om det utad ikke kan virke slik, så er ingen fritatt fra å oppleve begge deler, om enn i ulik grad og på ulike måter. Denne debatten startet etter en reportasje i Hamar Arbeiderblad i mars hvor sjefen sjøl, Bjørn Lien uttalte seg om sykemeldinger. Der kunne man, hvis man kun leste overskriften og ingressen, lese at nå måtte også mennesker med psykiske problemer komme seg på jobb. At fastleger var for slepphendte med å skrive ut sykemeldinger. Leste man hele reportasjen så kunne man se at han faktisk fordelte ansvaret på den enkelte, på legene, og på arbeidsgiverne.

Uavhengig av denne reportasjen så kommer Carl Ivar Hagen på banen og utbasunerer at nå får folk med psykiske problemer se til å ta seg sammen og komme seg på jobb igjen. Dette er en debatt som foregår i media, uten at partene møter hverandre. Det er synd fordi det lett skaper fronter. Det finnes ikke bare en sannhet.

Sannhet nr. 1. Man blir såpass syk at det er umulig å komme på jobb. Kan være innlagt på sykehus enten somatisk eller psykiatrisk. Her er det ingen som bestrider gyldigheten, ikke engang Carl Ivar, tror jeg.

Sannhet nr. 2. Såpass syk at en må være hjemme med sykemelding. Det er her mistanken kommer. Er du virkelig så syk som du sier og har overbevist en overmedgjørlig lege om at du er? Må du være 100 prosent sykemeldt eller kan du være litt på jobb? Og hvis du kan være litt på jobb, har du en arbeidsgiver som synes det er greit å ha deg der 30 prosent av tiden? Synes din arbeidsgiver og arbeidskamerater det er greit å ha deg på jobb, også når du ikke yter maksimalt? Finnes det arbeidsoppgaver for deg med din utdannelse du kan utføre selv om du ikke yter maksimalt? Kan det tenkes at det du trenger er å melde deg ut av samfunnet for en tid - med god samvittighet?

Sannhet nr. 3. Jeg hørte et foredrag av en svensk lege engang. Han jobbet noen år som bedriftslege i en bedrift med et høyt sykefravær fredager. Spesielt fredager hvor været var fint. Han satte opp en plakat hvor han opplyste at det for tiden hadde spredt seg en smittsom sykdom på denne bedriften. Den slo til spesielt på fredager med fint vær. Umiddelbart sank sykefraværet på fredager betraktelig. Vi vet det skjer også her, det er ingen grunn til å late som noe annet.

Sannhet nr. 4. Altfor mange med ulike funksjonsnedsettelser banker på døra for å få seg jobb.

For to år siden var jeg sykemeldt i et halvt år. Første besøk fra arbeidsgiver og kollegaer var første uken på sykehuset. Så da jeg kom på sykehjemmet og etterhvert også etter at jeg kom hjem. Jeg var aldri i tvil om at det var viktig at jeg kom tilbake på jobb, uansett hvilke prosentgrad jeg kunne starte i. Etter fem måneder startet jeg på halv tid og er nå i 80 prosent - som jeg var også før sykemeldingstiden. Å ha en sånn arbeidsgiver, tror jeg er den viktigste faktoren. At jobben du gjør er viktig og at du er ønsket. Slik er det ikke alle forunt å ha det, men det er kanskje her man skal sette inn støtet også.

Jeg så på dansk fjernsyn før påske et program om Skovsgård hotel på Nordjylland. Et helt «ordinært» hotell med restaurant. Her var det 20 ansatte uten funksjonsnedsettelser og 15 ansatte med ulike funksjonsnedsettelser - synlige og usynlige. Utviklingshemmede serverte i restauranten og tok vare på gjestene. Utviklingshemmede vasket rommene og skiftet på sengene og pyntet bordene i restauranten. En med schizofreni jobbet på kjøkkenet med maten sammen med en kokk. En bevegelseshemmet med noe kognitiv svikt jobbet i resepsjonen. Alle hadde sitt som det måtte tas hensyn til, men de fant sine egne måter å løse jobben på og tilsammen gjør de hotellet til det det er i dag. Har vi noe å lære her?

Jeg vil gjerne utfordre Innlandet, Nav, LO, NHO, fylkeskommunene, Fylkesmennene og ulike bruker/pasientorganisasjoner om å gå sammen om en konferanse hvor alle parter kan være tilstede - hvor det er mulig for alle parter å komme med sitt og hvor det er mulig å få ideer til å gjøre smarte ting.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke