Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
Hva er sykepleie?

Publisert: 22.feb.2019 10:55
Oppdatert: 22.feb.2019 11:54

Kjernen I faget er omsorg og å hjelpe de som trenger hjelp, men hva gjør sykepleierne? 200 sykepleiere har svart på spørsmålet, og her er utdraget av noe i en kronikk som Liv Bjørnhaug Johansen hadde i Klassekampen 8/2 -19.

Ett svar er at de er som poteten og kan brukes til alt. Sykepleieren har ofte totalansvaret for alle oppgavene på avdelingen og når noen svikter, må hun tre inn. En sykepleier sier det slik: Sykepleiere gjør andres oppgaver hver dag, yrkesgrupper som skulle gjøre de trivielle oppgavene forsvinner. Det fører med seg godt gammeldags husarbeid, vaktmesteroppgaver, portøroppgaver m.m. 75 prosent forteller at de rydder og vasker opp etter måltider. 90 prosent må ta inn innkomne telefoner til avdelingen. 37 prosent må selv vaske rommene mellom pasientene.

Frustrasjonen er også knyttet til nye administrasjonsoppgaver med økende krav til dokumentasjon. Blikket blir stadig oftere vendt mot skjermen. «Er vi på vei vekk fra den pasientnære pleien og over i administrasjon av pasientforløp», spør en sykepleier. Kompetansen som sykepleieren sitter inne med er etterspurt av pasienter og pårørende, men ikke av arbeidsgivere, hevder en annen. En sykepleier uttrykker det slik: «La oss gjøre jobben som vi utdanner oss til, og ikke utnytt oss mer. Vi er lei av å ha kloke hoder som ikke brukes.» Pasientene bør få omsorg, trivsel og respekt foruten nødvendig pleie.

Når sykepleieren må prioritere andre oppgaver framfor dette, må en tro at det er for lang vei og dårlig kommunikasjon mellom avdelingen og kommunens ledelse

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke