Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
Enerhaugvegen 18.Foto: Thomas Strandby
 
Hva gjør Hamar med egen kulturarv?

Publisert: 06.sep.2018 16:36
Oppdatert: 06.sep.2018 16:50

Det er dårlige tider for bygningsarven i Hamar. Sist ut er nyheten om at rådmannen vil «rive gammel rønne i Briskebyen» Enerhaugvegen 18, som HA skriver. Dette er et hus i Hamar kommunes eie i mange år og husets dårlige tilstand er helt og holdent kommunens ansvar. Huset ble vurdert som verneverdig av fylkeskommunen da forrige rivningsforslag var oppe i 2006.

Verneverdien bør ikke gå nedover selv om vedlikeholdet forsømmes. Vårt håp er at saken skal snus til «vil redde gammel rønne i Briskebyen». Denne bygningen har potensiale til å bli en pryd for nabolaget og «tilbakeføring til det opprinnelige utseendet» som en verdi i seg selv. Et utrent øye ser en forfallen rønne, mens personer med riktig erfaring kan se at en bygning kan settes i stand. Dersom de utrente øynene får bestemme, vil man gradvis få en historieløs og pregløs by.

Et hus forfaller når det ikke vedlikeholdes og forfallet går enda fortere når det ikke bor noen der. Når en eier bevisst forsømmer vedlikehold av et verneverdig hus og så vil rive det grenser det mot det man kan kalle spekulativt forfall. At eieren er en kommune gjør bare saken enda mer graverende. Hvordan kan kommunen med noen troverdighet pålegge private eiere av kulturminner å skjøtte eiendommene sine på en ordentlig måte? Fortidsminneforeningen ser det som viktig at kommunen går foran som gode eksempler som huseiere. Hvordan skal man ellers nå fram med pålegg om tiltak på andres eiendommer?

Men den gode nyheten er at det ikke er så lett å ta knekken på gamle hus. Materialene er av solid, god kvalitet. Det ser ille ut nå, men vi som husker hvor langt forfallet hadde kommet på Røhnegården ser potensialet til huset i Briskebyen. Det har materialkvaliteter og arkitektoniske kvaliteter som kan gjøre det til en pryd for nabolaget hvis det kommer i de rette hender.

Et forslag til Hamar kommune – helt gratis. Tomta er stor. Del den i to og selg den ubebygde delen til høystbydende og tillat utbygging etter gjeldende reguleringsplan. Selg tomta med bebyggelse på til noen som vil ta vare på det for en symbolsk sum og still krav om at husene skal tas vare på og at fasadene skal tilbakeføres til det opprinnelige utseendet.

Vi vil på det sterkeste oppfordre kommunen til å sette i verk tiltak som bevarer kommunens eiendommer på beste måte. Det er flere gode håndverkere i vårt område som har forstand på istandsetting av gamle hus etter gode antikvariske prinsipper.

Dersom kommunen ønsker det, kan Fortidsminneforeningen være behjelpelig med å finne gode løsninger.


 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke