Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
Sykehus: Nedleggelse av sykehuset i Elverum er et mulig alternativ. Men hva kan kostnaden bli?
 
Hva koster nedleggelse av sykehuset i Elverum?

Publisert: 27.feb.2019 17:05
Oppdatert: 27.feb.2019 17:43

Igjen er debatten i gang om nytt sykehus. Ingen tenker på at reisen for alle øst, nord og sør for Elverum blir 60 kilometer lenger å kjøre hver vei. En ting er lengre reisevei for pasientene, men ingen nevner de ansatte. Særlig økonomisk vil sykehusansatte som eventuelt tvangsflyttes fra Elverum til Moelv, merke dette godt.

Ved å gå inn på Google finner man ut at pendlere tur retur Elverum-Moelv med dagens priser må betale 210 kroner per dag i bompenger. Samme søkemotor viser at det å kjøre en bil med nypris kr 300000 koster fem kroner per km å kjøre, (VW Polo) og en bil til 500000 (VW Passat) koster åtte kronerper kilometer.

Ansatte i turnus arbeider ca 220 dager per år. Årlig utgift til bompenger 46000 kroner. Avstand tur/retur Elverum-Moelv er 120 km. Tilsammen 26000 kjørte km per år. Ansatt med VW Polo får en netto utgift bom/bil på 180000 kroner per år Ansatt med VW Passat får en netto utgift bom/bil på 234000 kroner per år. Til fratrekk fra forannevnte utgift til pendling kommer netto skattereduksjon 13500 per år, med dagens skatteregler.

En sykehusansatt med en bil til 500000 kroner kan dermed redusere bruttolønna si med drøyt 320000 kroner per år og sitte igjen med vesentlig mer fritid, bedre helse og samme netto om en unngår pendling Elverum – Moelv. Buss er et alternativ. Kollektivbrukende sykehusansatte må påregne mellom 4 og 5 timer tur/retur per dag. Buss/tog lar seg dårlig forene i kombinasjon med senvakt/tidligvakt og nattevakter, egen helse, familie, barn, fritidsaktiviteter og husdyr.

Selvfølgelig er det en mulighet å flytte, men de fleste er i familieforhold, der den andre parten da må pendle motsatt vei. Sentralisering har mange konsekvenser. Det offentlige skal spare penger og velter utgiftene over på sine ansatte og brukere.

Det medfører store personlige utgifter for de ansatte, tap av fritid, miljøbelastninger og et annet viktig tema, hvis åttehundre ansatte daglig skal pendle fra Elverum til Moelv med bil til nypris 500000 kroner, snakker vi om en årlig utgift på 260 millioner som omfordeles fra lokalt næringsliv til lokal eller nasjonal bilbransje og avgifter til staten.

Spørsmålet er om et nytt sykehus i Moelv får med ansatte og deres kompetanse fra Elverum og de andre sykehusene? Om ikke, hva er kostnaden for tapt kompetanse? Hva blir kostnaden for å utdanne og ansette ny kompetanse? Bygges nytt sykehus etter moderne prinsipper blir det heller ikke parkeringsmuligheter for de ansatte og de allerede nybygde og sentraliserte sykehusene viser seg å være altfor små, med dertil mange korridorpasienter og et forlenget sykdomsforløp..

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke