hacklink
18. sep
LEDER: Olav Nerland, Fellesorganisasjonen.FOTO: JENS ERIK JENSRUD
 
Hva med barne- vernet, ordfører?
FO Hedmark er svært bekymret for rammebetingelsene for de ansatte i barnevernet som er satt til å ivareta utsatte barn og unge og deres familier.

0
Publisert: 19.mar.2015 04:00
Oppdatert: 19.mar.2015 07:18

MENINGER

De har med andre ord en av de viktigste jobbene i Norge! Men; vi får dessverre ofte sterke bekymringsmeldinger fra våre medlemmer. De erfarer at tiden for barnevernfaglig kvalitetsarbeid ikke strekker til. De er så hardt presset at vi som fagforening er svært bekymret for deres helse og ikke minst psykososiale arbeidsmiljø.

Som følge av svake rammebetingelser, for eksempel mangel på robust nok bemanning eller «ribbet» budsjett, brytes også barnevernloven fra tid til annen og Fylkesmannen i Hedmark påpeker korrekt dette gjennom tilsyn. Men det er altså du, kjære ordfører, som er øverste politiske ansvarlige for at det leveres gode tjenester og samtidig sørger for at arbeidsmiljøbelastningene er akseptable. Og når Fylkesmannen gir pålegg, er det ordfører og rådmann som må ta støyten – ikke den enkelte medarbeider i tjenesten eller en hardt presset barnevernleder.

Barnevernansatte trenger solid støtte fra sin egen arbeidsgiver, også i media når det er nødvendig. Spesielt i små og tette samfunn er dette viktig. I en sak nylig ble Stor-Elvdal kommune av Fylkesmannen kritisert for manglende saksbehandling. I dette eksemplet responderer sektorleder med at det har vært problematisk over flere år og forklares med sykemeldinger.

Vi har ikke detaljkunnskap, men stiller gjerne spørsmålet; hva med å undersøke grundig hvorvidt tjenesten er godt nok grunnbemannet for å tåle kortere eller lengre fravær? Og kan det tenkes at arbeidspresset er for høyt? Har dere stimulert til relevant videreutdanning slik at faglig kvalitet økes? Samme spørsmål kan stilles til alle kommuner i Hedmark. I denne forbindelse sier direktør Jan Fredrik Andresen i Statens Helsetilsyn i en sak om store avvik knyttet til fosterhjemsoppfølging følgende: «Helsetilsynet er opptatt av at det er tilstrekkelig fagmiljø i kommunene og barnevernstjenestene.– Det er et kritisk minimum for å sikre kvaliteten: At det er nok folk, et godt fagmiljø og at kommunenes øverste ledelse bryr seg nok. De må få god nok informasjon om hvordan man skal styre barnevernet, slik at de kan ta de grep som er nødvendig for å gi et godt nok tilbud».

Ta ansvar for deres ansatte – i neste omgang handler det faktisk om kvaliteten for det enkelte barn og den enkelte familie i krise!

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke