Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
Hva med «gammeltroende»?
Religion

Publisert: 14.sep.2016 04:00
Oppdatert: 14.sep.2016 09:20

Theodor Abrahamsen har kommentert et innlegg jeg hadde i HA om «Folkekirken». Han forteller at han gjerne går til gudstjeneste i Vang kirke og lytter til prestene der: Irmelin Bonden og Yohannes Shanka. For, som han sier: «Deres prekener inspirerer og veileder».

Jeg slutter meg gjerne til Abrahamsens anbefaling av prestene i Vang. De gjør en utmerket jobb - i likhet med prostiets øvrige prester som forkynner evangeliet: hver med sine ord og handlinger. I en luthersk kirke står prekenen sentralt - det er nødvendig at evangeliet utlegges og plasseres inn i den aktuelle tid. Men heldigvis er ikke prekenen den eneste inspirator eller pådriver til tro i våre gudstjenester:

- I Den norske kirke har vi kirkerom med kunst og symboler som appellerer til oss bortenfor rasjonalitet og intellekt.

- Vi har liturgier (gudstjenesteordninger) som sikrer at vi leser tre bibeltekster i hver gudstjeneste og hører musikk fra mange generasjoner.

- Vi samles om sakramenter (dåp og nattverd) som med konkrete elementer formidler Guds nåde

- Og vi har en salmebok med trosuttrykk og vitnesbyrd fra mennesker gjennom totusen år fra hele verden!

Derfor kan vi under en gudstjeneste inspireres og veiledes og møte vitnesbyrd - i tillegg til det prekenen formidler. Så når mine ord oppleves til ikke å holde mål, er det heldigvis mulig å berikes av det gudstjenesten ellers kan gi - eller lytte til andre forkynnere. Abrahamsens spørsmål om det er «plass til gammeltroende i Folkekirken?» oppfatter jeg som et retorisk spørsmål som bare kan besvares med «selvsagt!».


 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke