hacklink
buy instagram followers
19. sep
 
Hva med HAs rolle?

Publisert: 13.okt.2016 08:32
Oppdatert: 13.okt.2016 10:58

Flere av HAs lesere har etterlyst en mer kritisk journalistikk i HA i jernbanesaken. Dette har kommet til uttrykk både i leserinnlegg og på Facebook. Så langt er inntrykket mange sitter med, at HA har vært et talerør for Jernbaneverket (JBV), siden de ikke har stilt de kritiske spørsmålene, verken til framlagte rapporter eller kommentarer som er gitt.

HA er i sin leder 6. oktober kritisk til Riksantikvaren (RA) sin håndtering av saken, bl.a. at de ikke har tatt kontakt med JBV. Har HA spurt JBV om det har vært tatt initiativ til kontakt den andre veien? Det hadde vel vært minst like naturlig, siden det er JBV som driver prosjektet.

I HA dagen før leser vi: «RA informerte Hedmark fylkeskommune 19. september om at de ville ta over saken som kulturminnemyndighet for planlegging av dobbeltsporet gjennom Hamar. Seksjonssjef Leidulf Mydland hos RA sier de ytterst sjelden gjør dette.» «I denne saken er RA uenig i fylkeskommunens vurdering av kulturminneinteressene knyttet til Hamar. Det var nødvendig å gripe inn. Den historiske byen Hamars kulturminner er truet.»

Altså har saken ligget i fylkeskommunen, før RA ser seg nødt til å gripe inn. Det er jo derfor vi har et statlig organ over fylkesnivået, for å ivareta nasjonale interesser. Vi er glad for at RA anser Hamars kvartalsstruktur og beliggenhet ved Mjøsa som så viktig.

Ellers sier HAs leder: «Det har lenge ligget i kortene at JBV skulle gå inn for en løsning på Korridor Vest med bru eller kulvert». Hvis dette er HAs oppfatning, så lurer vi på hvorfor ikke HA har gått inn i dette med et kritisk journalistisk blikk. JBV skulle jo utrede alle alternativene på lik linje før konklusjonene skulle trekkes. Her sier HA at JBV i realiteten hadde bestemt seg før utredningene er ferdig. Dette mener vi burde vært mat for HAs journalister.

Vi mener derfor at RA ikke har sviktet, men gjort den jobben de er satt til å gjøre på nasjonalt nivå. Vi setter derimot spørsmålstegn ved om HA har gjort jobben sin som den 4. statsmakt. Det er fortsatt mulig for HA å gripe tak i dette, både når det gjelder JBVs utredningsarbeid, grunnlag for bruk av «fraråde» og eventuelle andre mer eller mindre skjulte agendaer for de ulike aktørene i denne saken. Her er det svært mye å ta tak i for en kritisk presse, hvis man vil.


 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke