Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
FOTO: NTB scanpix
 
Hva med litt demokrati?
Stortinget skal i løpet av juni måned behandle Klima og miljødepartementets stortingsmelding om ulv, melding nr. 21 (2015–2016): «Bestandsmål for ulv og ulvesone».

Publisert: 10.mai.2016 04:00
Oppdatert: 11.mai.2016 06:56

Ulv i norsk natur er et omstridt politisk spørsmål. Det betyr mye bråk og følgelig skaper spørsmål om ulv også stor politisk slitasje.

Partiene på Stortinget er svært delte når det gjelder ulv, noe ethvert middagsselskap også kan bli der for eller mot ulv i Norge blir et tema. Følelsene blir sterke. Men det stopper med følelser. Kunnskap og fakta har ligget på det politiske bord i mange år, men ingen vil ta tak i det.

Men det har andre gjort og manipulert media, politikere og vanlige mennesker over en lav sko. De andre er de såkalte miljøvernorganisasjonene som WWF, Naturvernforbundet, Miljøvernforbundet og et par til. Disse igjen er støttet av venstresiden i politikken med SV, Venstre og nå MDG i spissen. Og de støtter godt, mange titalls millioner får de i årlige statsoverføringer.

Det som da blir absurd er når «miljøkameratene» også styrer Klima-og miljødepartementet, år etter år uansett hvilke partier som sitter i regjering. Det har vi også sett denne våren.

Forslaget til Stortingsmelding inneholder store og åpenbare svakheter og feil. Jeg mener det er alarmerende for demokratiet hvis den framlagte ulvemeldingen blir vedtatt av Stortinget i nåværende form. Konfliktene mellom forvaltning og folk som blir direkte berørt er stor og økende. Stortingsmeldingens forslag til tiltak som skal redusere konfliktene er «ingen ting».

Majoriteten ønsker å overkjøre mindretallet igjen, på en måte som vi vanligvis bare ser i internasjonal politikk. Ulvesonen i Norge tilsvarer fem prosent av landarealet og majoriteten bestemmer at der skal ulven være. Og den planlagte forvaltningen av ulven handler mest om å unngå at ulven skal plage de resterende 95 prosent. Er det demokrati?

Ulven er etter rødrev og villsvin den vanligste pattedyrarten på den nordlige halvkule! Hvorfor blir den da kalt utryddingstruet? Det er 2.355 truede arter i Norge ifølge Artsdatabanken.

Men ulven er et «symboldyr» og som er satt på en politisk pidestall uten forankring i relevant forskning. Politikere som mener at ulven er avgjørende for en sunn økologi i Norge har nok av arealer å ta av i deres hjemfylker. Men ikke tre den nedover hodet på dem som ønsker å høste av naturen i dagens ulvesone. De har levd lenge nok med både ulv og sone.

Så kjære stortingsrepresentanter, hvorfor ikke prøve med litt demokrati? Det er jo tross alt vår.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke