Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
Hva mener Trygve Slagsvold Vedum om jordvernet i Innlandet?

Publisert: 08.feb.2018 17:54
Oppdatert: 08.feb.2018 18:09

En tekstmelding fra NRK, sa at Regjeringen ble bedt av Stortingets næringskomité om å stramme inn vernet av matjord. Det er et godt tiltak. Senterpartiet støtter vel dette fullt ut? Men vern av matjord kan nå bli satt på prøve i ditt hjemfylke i prosessen som pågår for å forme Innlandet. Innlandet er et stort område med lange reiseveier etter våre forhold.

I prosessen bør involverte beslutningstagere, ideelt sett, glemme de to fylkene og bare se for seg ett område. Hvordan lokalisere institusjonene for optimal beliggenhet for innbyggerne? Særs stor interesse er knyttet til hovedsykehusets plassering.

Etter at det har gjort en «mellomlanding» i bygdebyen Moelv, har Hamar, som kjent, stilt 200.000 kroner til rådighet for å få sykehuset dit. Men byen er vitterlig omgitt av noe av det beste jordbruksland vi har i Norge. Ikke bare selve institusjonen har arealkrav, men store deler av støtteapparatet kommer i tillegg. Flere boliger for eksempel. Dette må føre til matjord-konflikt?

Et annet, og mye vanskeligere forhold: Byen mangler beliggenheten for det store området som sykehuset skal betjene. Geografisk ligger Hamar i utkanten av Innlandet. Snart får byen en reisetid på under timen til Oslo S. Dermed blir Hamar en del av Oslo-området å regne. For befolkningen nord i Innlandet, derimot, blir reiseveien lengre enn lengst om ferden skal gå helt til Hamar - både for syke medmennesker og for deres pårørende. Bygdefolk er vel like mye verd som byfolk?

På den annen side krever en institusjon som dette å være del av en etablert by for å fungere optimalt. Nettopp det vil alle kreve når sykdommen rammer! Var det ikke ordfører Einar Busterud som uttalte at vi har bare tre aktuelle byer å velge mellom? Hensyn tatt til best sentral plassering i Innlandet, tør det være klart at valget bør bli Lillehammer? Da legges det også til rette for bedre livsvilkår i bygdene nord i Innlandet.

Og i forhold til beliggenhet mellom tilsvarende sykehus i Trondheim og Oslo, passer det også med Lillehammer. Hvordan ser Senterpartiets leder på denne lokaliseringen?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke